Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Zákon o ochrane prírody a krajiny pomôže poľnohospodárom a prispeje k potravinovej sebestačnosti Slovenska

07-05-2024

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč na dnešnej tlačovej konferencii s ministrom životného prostredia SR Tomášom Tarabom, podpredsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Miroslavom Štefčekom a miestnymi poľnohospodármi vyjadril podporu vládnej novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá výrazne pomôže poľnohospodárom.

Zmysluplné využívanie a obhospodarovanie pôdy má na Slovensku dlhoročnú tradíciu. Pre každého rozumného farmára, chovateľa hospodárskych zvierat či pestovateľa plodín, je prirodzené zachovávať aj krajinné prvky a starať sa o krajinu. Keď poľnohospodári, ovocinári a vinohradníci budú môcť jednoduchšie a efektívnejšie vyčistiť svoje pozemky od náletových drevín a krovín, budú obhospodarovať väčšiu časť svojej pôdy a mať z nej aj väčšie výnosy,“ podporuje zmenu minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč. Vládna novela zákona umožní efektívne a rýchle odstraňovanie prevažne náletových drevín a krovitých porastov tým, že odbúra byrokratickú záťaž farmárov, zjednoduší starostlivosť o pôdu a bude viesť aj k zvýšeniu potravinovej sebestačnosti Slovenska.  „Trvá roky získať povolenia na to, aby ste mohli vyčistiť poľnohospodársku pôdu a denne musíme doviesť vyše tisíc kamiónov potravín. Tento prístup meníme a novela zákona o ochrane prírody a krajiny prináša jednoduchšiu starostlivosť o pôdu bez zbytočného byrokratického zaťaženia ľudí starajúcich sa o krajinu,“ doplnil minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Aj poľnohospodári sú za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. „Sme za čistenie plôch, v blízkosti ktorých poľnohospodár hospodári. Väčšina poľnohospodárov k tomu pristupuje citlivo, s ohľadom aj na životné prostredie. Práve pasenie hovädzieho dobytka, oviec a kôz plnilo a plní popri kosení aj funkciu zabraňovania vzniku týchto zarastených plôch. Keďže nám však ubúda hospodárskych zvierat, správnym a citlivým nastavením legislatívy môžeme zabrániť úbytku pôdy na úkor rozrastania sa nežiaducich drevín,“ uviedol podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Miroslav Štefček.

Nová legislatíva umožní efektívne a rýchlo odstraňovať krovité porasty bez ohľadu na ich výmeru vo viniciach, a to za účelom výsadby nového viniča. Ďalej sa umožní odstraňovanie krovitých porastov bez ohľadu na ich výmeru na terasových stupňoch ovocných sadov a viníc. Jednoduchšie čistenie náletových zón nielen sprehľadní krajinu, ale bude mať aj efektívne preventívne opatrenie na zníženie nebezpečných stretov človeka s medveďom hnedým a tiež škôd spôsobených zverou na poľnohospodárskych plodinách, v ovocných sadoch či pri chove dobytka na lúkach a pasienkoch.

Vládny návrh zákona prerokujú poslanci parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní, ešte počas aktuálnej schôdze, účinnosť nadobudne dňom vyhlásenia.

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood