Zástupcovia hypermarketov Carrefour na rokovaní u ministra
(Bratislava, 16. október 2012) - Minister Ľubomír Jahnátek, spolu so štátnym tajomníkom MPRV SR Štefanom Adamom a generálnou riaditeľkou Sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Zuzanou Nouzovskou, absolvoval ďalšie stretnutie so zástupcami hypermarketov na Slovensku. Generálny riaditeľ Stéphane Seller, regionálny riaditeľ Jozef Berko a riaditeľ nákupu Radek Pechman predstavili ministrovi stratégiu a filozofiu podnikania na Slovensku v sieti Carrefour.
„Nie sme veľká sieťu vás, máme 4 hypermarkety, i keď naša značka bola prvá na Slovensku. Z toho dôvodu nemáme vlastný distribučný sklad a nemáme snahu nakupovať cez iné veľkosklady. Aj to je dôvod, prečo aktívne spolupracujeme so slovenskými producentmi potravín. Celkový podiel slovenských potravinových výrobkov predstavuje 64,34%, z toho podiel slovenských údenín je 80,5%, podiel slovenských syrov 60,76% a slovenského mäsa je 64,4%. Máme zavedený vlastný systém kvality potravín pod názvom „Garancia prirodzenej chuti“, nedovážame balené vákuovo balené mäso, vykupujeme len čerstvé, od domácich dodávateľov a spracúvame ho priamo v predajni pred zákazníkom,“ povedal generálny riaditeľ Stéphane Seller. „Našou filozofiou je čo najviac nakupovať potraviny v danom regióne, pretože tendencie správania zákazníkov poukazujú na preferovanie čerstvých a domácich potravín. Platí to vo Francúzsku, Taliansku i v Španielsku, kde som predtým pôsobil.“
Minister Ľubomír Jahnátek skonštatoval, že takáto filozofia predaja potravín cez hypermarkety je blízka filozofii ministerstva a je v súlade s pripravovanými zmenami. „Som zástancom primeraného zisku na každom stupni obchodného cyklu a nechcem s hypermarketmi bojovať za každú cenu. Realizujete však na našom trhu obchod s potravinami približne v hodnote 4 miliárd EUR a našou snahou je dohodnúť sa na korektných podmienkach spolupráce, aby sme dosiahli minimálne 80% zastúpenie stanovených komodít od slovenských výrobcov, farmárov či poľnohospodárov. Od tohto cieľa neustúpime.“
Následne zúčastnení diskutovali o možnostiach realizácie nastavených cieľov a podmienkach vzájomnej spolupráce. Okrem iného Stéphane Seller podotkol, že systém štátnej regulácie cien potravín v rôznych modifikáciách existuje v mnohých starých členských štátoch EÚ.