Konferencia POTRAVINY A OBCHOD 2016
Témou bola liberalizácia medzinárodného obchodu a potravinová bezpečnosť.
Štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriel Csicsai sa dňa 6. 10. 2016 zúčastnil na 3. ročníku konferencie Potraviny a obchod 2016. Tohtoročná konferencia sa zaoberala témou liberalizácie medzinárodného obchodu a potravinovej bezpečnosti a cieľom konferencie bola výmena informácií a skúseností s liberalizáciou medzinárodných obchodných výmen a prognóz dopadu pripravovaných zmlúv o voľnom obchode na poľnohospodárstvo a potravinárstvo, ako aj diskusia o otázkach potravinovej sebestačnosti v kontexte odstraňovania obchodných bariér.
Štátny tajomník Csicsai k otázkam prijatia nových obchodných dohôd konštatoval, že “rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR od začiatku negociácií dohody TTIP zastával a naďalej zastáva prinajmenšom mimoriadne konzervatívne stanovisko. Aby nedošlo k nedorozumeniam - ako problém nevnímame liberalizáciu trhu, ale skutočnosť, že agrosektor v súčasnosti nie je pripravený na takýto súboj. A nie preto, že by sme boli horší hospodári, ale preto, že už desaťročia hospodárime za diametrálne odlišných spoločensko-ekonomických ale aj enviromentálnych pravidiel. Bol by som rád, keby všetci pochopili, že v prvovýrobe vynakladáme významné ekonomické položky na splnenie nie trhových oblastí poľnohospodárstva - ktoré súhrnne nazývame udržateľný vidiek. Som presvedčený, že pre nás Európanov je dôležité, aby sme si zachovali tradície, ktoré určujú identitu toho ktorého národa a sem právom patrí aj poľnohospodárstvo“. Vo svojom vystúpení zdôraznil, že „nemennou požiadavku Slovenska, ako aj ostatných členských krajín, je zachovanie vysokých štandardov EÚ na bezpečnosť potravín a ochranu spotrebiteľa, najmä v oblasti GMO, používania hormonálnych látok a antibiotík“.
Vo vzťahu k potravinovej sebestačnosti vyslovil Csicsai presvedčenie, že „napriek spoločnému trhu EÚ, voľnému pohybu tovaru a čoraz väčším snahám o ďalšiu liberalizáciu svetového obchodu - udržanie potravinovej suverenity je prvoradou a zároveň legitímnou úlohou každej krajiny. Keďže však nemôžeme použiť priame reštrikčné nástroje, musíme sa vydať iným smerom. A tým je silná podpora projektov ktoré majú za následok rozvíjanie poľnohospodárskej produkcie ruka v rukáve so spracovaním ako aj s odbytom vlastnej produkcie s cieľom zabezpečiť jeho konkurencieschopnosť tak, aby tento sektor bol úspešný v zabezpečení národných potrieb i v rámci medzinárodného obchodu“.
Organizátorom konferencie bola Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) v spolupráci s Európskym hospodárskym a sociálnym výborom pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.