Facebook Statistics
Značka Kvality

Analýza OECD pre Skupinu G20 k zvýšeniu produktivity poľnohospodárstva

20-06-2012

OECD zverejnila 12. júna 2012, niekoľko dní pred samitom Skupiny G20 v mexickom Los Cabose, analýzu k zvýšeniu produktivity poľnohospodárstva, ktorú ju poverilo vypracovať mexické predsedníctvo. Správa sa zameriava na hľadanie možností ako zvýšiť produktivitu malých poľnohospodárskych fariem rodinného typu. Analyzuje doteraz uskutočnené opatrenia v sektore od samitu G20 v Soule v roku 2010 a Akčného plánu k nestálosti cien potravín a agrokomodít prijatého počas francúzskeho predsedníctva v Cannes v roku 2011. Sústredila sa na identifikovanie dodatočných opatrení, ktoré by mohli prispieť k zvýšeniu produktivity malých rodinných fariem, predovšetkým v rozvojových krajinách, a to zo stredno i dlhodobého hľadiska.

Podľa odhadov Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) bude do roku 2050 potrebný globálny nárast poľnohospodárskej produkcie o 70% (v rozvojových krajinách až o 100%), aby sme boli schopní zabezpečiť potraviny pre narastajúci počet svetovej populácie (do tohto odhadu nie je zahrnutý dodatočný dopyt po plodinách na účely výroby biopalív).

Podľa správy úspešná stratégia pre udržateľný rast produktivity poľnohospodárstva si vyžaduje významné zlepšenie investičného prostredia, zlepšenie poľnohospodárskych inovačných systémov, farmárskej praxe, riadenia prírodných zdrojov, zintenzívnenie národnej a medzinárodnej vedeckej spolupráce v oblasti poľnohospodárskeho výskumu, ako aj špecifické politické opatrenia na zvýšenie produktivity malých rodinných fariem. Hlavnými motormi sú inovácie, investície a správne nastavené poľnohospodárske politiky.

Podľa generálneho tajomníka OECD Angela Gurríu: „Podiel krajín G20 na svetovej poľnohospodárskej produkcii je veľmi vysoký, preto nesú veľkú zodpovednosť za zabezpečenie zdravého a pulzujúceho globálneho potravinového systému. Doteraz sa vykonali už viaceré opatrenia, v súčasnosti je však potrebné identifikovať, ako je možné ďalej zvyšovať výkonnosť poľnohospodárskych politík. Tento typ spolupráce na dobrovoľnej báze je presne to, prečo bola G20-ka vytvorená.“

Potravinovú bezpečnosť si ako prioritu po francúzskom predsedníctve osvojilo i predsedníctvo Mexika v G20-ke. Vypracovanie správy koordinovala OECD spoločne s Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), podieľalo sa na nej však aj desať ďalších relevantných medzinárodných organizácií. Správa je po analýze „Nestálosť cien na poľnohospodárskych trhoch a trhoch s potravinami: Politické odpovede“ druhou sektorovou analýzou za posledné obdobie pre oblasť poľnohospodárstva a výživy, ktorej vypracovanie vyplynulo z priorít G20.

Celú správu je možné nájsť tu.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood