Chráni ju pečiatka EÚ. V čom spočíva unikátnosť Žitavskej papriky?
Je kráľovnou slovenských korenín a nositeľkou chráneného označenia pôvodu. Svojej výnimočnej chuti vďačí práve oblasti, v ktorej sa pestuje. Aj keď je vytláčaná lacnejšími dovozovými paprikami, tradičný výrobný postup si s menšími úpravami zachováva dodnes.
- Ako prvá slovenská potravina získala od Európskej komisie chránené označenie pôvodu
- V obchodoch čelí konkurencii lacných dovozových výrobkov, ktoré zďaleka nedosahujú jej úroveň
- Tradičný výrobný postup zachováva najväčší slovenský výrobca korenín Mäspoma
„V čase, keď je slovenská gastronómia ovplyvňovaná trendami zo zahraničia a trh dáva príležitosť aj menej kvalitným potravinám, stúpa potreba návratu k lokálnosti a poctivým výrobkom. Žitavská paprika tvorí neoddeliteľnú súčasť nášho gastronomického dedičstva. Je to unikát, ktorý nemá na svete obdobu. V záplave lacných paprík zo zahraničia ešte viac stúpa potreba dbať na to, aby si udržala miesto v našom jedálničku,“ zdôraznila vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
Tradičný výrobný postup a cveng národnej špeciality zachováva najväčší slovenský výrobca korenín Mäspoma v Dvoroch nad Žitavou, ktorý je zároveň jediným výrobcom Žitavskej papriky. „Tu v severovýchodnom cípe Podunajskej nížiny nie je jej výroba sústredená náhodou. Územie s priepustnými pôdami, dostatkom vody a leto s pomerne nízkym počtom slnečných dní vytvárajú ideálne podmienky pre pestovanie koreninovej papriky Capsicum. Plody tejto teplo milujúcej plodiny sa musia pestovať, zbierať a spracúvať len v oblasti Podunajskej nížiny,“ podotkol majiteľ Mäspomy Ján Kolesár.
Žitavská paprika totiž ako prvá slovenská potravina získala v roku 2014 od Európskej komisie chránené označenie pôvodu, ktoré garantuje, že kvalita a vlastnosti daného výrobku sú výlučne viazané na osobitný zemepisný región a všetky etapy výroby sa realizovali vo vymedzenej zemepisnej oblasti.
Žitavská paprika tromfne kvalitou a jedinečne sladkou chuťou a vôňou akúkoľvek dovozovú. Typické svetlo červeno-oranžové sfarbenie získava pri poslednej fáze mletia na farbiacom kameni. „Chuť a vôňa sú to najcennejšie z papriky. Aby sme ich nezničili, musíme dbať na to, aby sa valec veľmi rýchlo neotáčal a nevznikla príliš vysoká teplota,“ zdôraznil J. Kolesár. Vysoký obsah sacharidov obsiahnutý v paprike sa odráža na sladkej a plnej chuti.
Šetriť na cene sa v prípade mletej papriky naozaj neoplatí. Na obchode s mletou paprikou sa priživujú spracovatelia, ktorí z nej vyťahujú vzácne prírodné červené farbivo, a to potom samostatne predávajú. Pod nízkou cenou sa navyše môže ukrývať tmavá, kyslá a horká surovina, ktorá vám skôr pokazí celkový chuťový dojem.
„Vrele odporúčam spotrebiteľom, aby si na obaloch papriky nevšímali len to, kde bola zabalená, ale aj dopestovaná a spracovaná. Tie najkvalitnejšie produkty vyrobené z domácej papriky nesú logo Značky kvality SK,“ dodala G. Matečná.