Druhá medzinárodná konferencia o výžive (ICN2), Rím, 19. – 21. november 2014
Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) spoločne so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) organizujú Druhú medzinárodnú konferenciu o výžive (ICN2), na ktorú boli pozvaní ministri poľnohospodárstva a zdravotníctva, ale aj hlavy štátov a vlád, významní predstavitelia medzinárodných a mimovládnych organizácií ako aj ďalší zainteresovaní aktéri.
Prvá konferencia sa konala v roku 1992 a jej záväzkami bolo redukovať hlad a podvýživu svetovej populácie. Proces je však veľmi pomalý, pričom sa ukazujú nové výzvy na kvalitnejšiu výživu a koherenciu politík jednotlivých sektorov. Tieto výzvy má za úlohu riešiť ICN2 prostredníctvom Rímskej deklarácie o výžive a Rámca pre akciu pre vykonávanie deklarácie. Generálny riaditeľ FAO označil dosiahnutie konsenzu o týchto dokumentoch za významný míľnik v boji proti zlej výžive.
Rímska deklarácia o výžive má za cieľ riešiť nedostatočnú výživu vo všetkých svojich podobách a hľadať možnosti jej riešenia počas najbližších desiatok rokov.
Nedostatočná výživa, vrátane podvýživy, nedostatku mikronutričných prvkov, nadváhy a obezity predstavuje nielen negatívny vplyv na zdravie človeka, ale aj mimoriadnu záťaž z hľadiska sociálnych a ekonomických dôsledkov pre jednotlivca, rodiny, spoločenstvá a štáty. Faktory, ktoré vedú k nedostatočnej výžive sú chudoba, nedostatočný prístup k primeraným kvalitným potravinám, zlé postupy pri výžive dojčiat a malých detí, slabý prístup k vzdelaniu, systémom zdravotnej starostlivosti a pitnej vode, ako aj zmeny v životnom prostredí, vplyv klimatickej zmeny na kvalitu a rozmanitosť vyrábaných potravín a v neposlednom rade humanitárne a dlhotrvajúce spoločenské krízy.
Deklaráciou sa štáty zaväzujú:
- odstrániť hlad, zabrániť nedostatočnej výžive a zároveň odvrátiť trendy vedúce k nadváhe a obezite;
- zvýšiť investície do účinných zásahov na zlepšenie stravovania a výživy ľudí;
- zlepšiť trvalo udržateľné potravinové systémy, tak aby spĺňali potreby ľudí v oblasti výživy;
- zdôrazniť význam potravy v národných stratégiách a programoch;
- posilniť ľudské a inštitucionálne kapacity na riešenie nedostatočnej výživy, a to najmä prostredníctvom výskumu, vývoja a inovácií;
- podporovať súčinnosť krajín;
- vypracovať politiky, programy zamerané na zabezpečenie zdravého stravovania počas celého života;
- zlepšiť postavenie ľudí a vytvoriť prostredie umožňujúce informovaný výber potravín.
Záverom sa odporúča, aby táto deklarácia spolu s rámcom pre akciu bola schválená Valným zhromaždením OSN.
Bližšie informácie o konferencii sa nachádzajú na oficiálnej webovej stránke http://www.fao.org/about/meetings/icn2/en/?utm_source=faohomepage&utm_medium=web&utm_campaign=featurebar