Pre správne fungovanie stránky povoľte Javascript vo Vašom prehliadači.
Stratégie, analýzy a prierezové činnosti
Aktuality / Oznamy
02-12-2022
Na pôde Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR prebiehal Dialóg expertov k téme energetické a živinové zhodnotenie bioodpadu. Aktuálnymi hospodárskymi úlohami dnešných dní a rokov je potreba diverzifikácie zdrojov energie, intenzívnejšie využívanie obnoviteľných zdrojov energie a rovnako aj úspory energie. Podmienkou týchto procesov je využívanie disponibilných surovín v udržateľných obehových cykloch. Patrí k ním aj bio-odpad, ktorý je veľmi cenným zdrojom energie a súčasne aj živín.
30-11-2022
Štátny tajomník agrorezortu Martin Kováč predstavil v Bruseli slovenskú víziu v oblasti financovania aktivít vedúcich k zlepšovaniu zdravia pôdy a jej vodozádržných vlastností, ktorá má priamy súvis s pripravovanými návrhmi Európskej komisie. Tá považuje slovenský návrh za najambicióznejší spomedzi členských štátov V4.
21-11-2022
Minulotýždňového ustanovujúceho zasadnutia Asociácie výrobcov organických hnojív (AVOH) sa zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) Martin Kováč.
21-11-2022
Dňa 16.11.2022 bola zverejnení situačná a výhľadová správa Ovocia a zelenina. Predkladá aktuálne informácie o regulačnej politike trhu s ovocím a zeleninou. Uvádza údaje o pestovaní ovocia a zeleniny, spotrebe ovocia a zeleniny a o ich ponuke a použití. Súčasťou správy sú ceny výrobcov ovocia a zeleniny a ceny vo veľkoobchodoch. Obsahuje údaje o zahraničnom obchode s ovocím a zeleninou a poskytuje informácie o situácii s ovocím a zeleninou v EÚ a vo svete.
10-11-2022
Dňa 10. 11. 2022 bola zverejnená situačná a výhľadová správa Strukoviny. Poskytuje informácie o regulačnej politike trhu SR a EÚ, pestovateľských plochách jedlých a kŕmnych strukovín, produkcii, celkovej ponuke, dopyte po strukovinách, cenovom vývoji a zahraničnom obchode. Hlavnou časťou správy sú hmotné bilancie strukovín spolu, hrachu siateho (jedlý a kŕmny hrach spolu), šošovice, fazule, kŕmnych a jedlých strukovín. Zároveň poskytuje informácie o výmere a produkcií proteínových plodín v EÚ a hlavných druhov vo svete.
03-11-2022
Slovenská republika má produkčný potenciál na zabezpečenie dostatočnej surovinovej základne viacerých agropotravinárskych komodít, no pri mnohých komoditách nedosahuje žiadúcu úroveň a pri niektorých postupne klesá. Príkladom sú bravčové mäso, ovocie mierneho pásma, zelenina.
03-11-2022
Správa o poľnohospodárstve a potravinárstve v Slovenskej republike (tzv. Zelená správa) poskytuje komplexný obraz o vývoji poľnohospodárstva a potravinárstva v SR - o agropotravinárskom trhu, o potravinovej bezpečnosti, ekonomicko-finančnej situácii podnikateľských subjektov pôsobiacich v agropotravinárskom komplexe SR, o technickej úrovni agropotravinárskeho komplexu a o poľnohospodárstve a potravinárstve krajín EÚ. Od roku 2022 vypracováva Zelenú správu odbor Agropotravinárskeho trhu a analýz, MPRV SR.
13-10-2022
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) pristúpilo k cielenej kompenzácii sucha prostredníctvom živočíšnej výroby v celkovej výške 50 miliónov EUR. Pomôže tak pestovateľom objemových krmív a v konečnom dôsledku aj spotrebiteľom vo výslednej cene mlieka a mäsa. Ide o historicky prvý prípad kompenzácie sucha, ktorá sa bude vyplácať ešte v tom istom roku, ako sucho negatívne ovplyvnilo úrodu.
03-10-2022
V dňoch 28. – 29. septembra 2022 sa konal 4. ročník konferencie
Európske dni výskumu a inovácií (European Research & Innovation Days).
Konferenciu organizovala Európska komisia – Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre výskum a inovácie (DG RTD) a zaregistrovalo sa na nej 14 tis. účastníkov z viac ako 100 krajín.
22-09-2022
Zlúčením dvoch vzdelávacích inštitúcií v gescii Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR), Agroinštitútu, š. p. a Agentúry pre rozvoj vidieka (ARVI), vznikne od budúceho roka nový Inštitút znalostného pôdohospodárstva a inovácií (IZPI). Dôvodom a cieľom vzniku IZPI je zefektívniť a zrýchliť zavádzanie inovácií do pôdohospodárskej praxe.