Facebook Statistics
Značka Kvality

SLOVENSKO BUDE HOSTIŤ SEMINÁR ZAMERANÝ NA ODHAĽOVANIE ILEGÁLNEHO OBCHODOVANIA S PESTICÍDMI – avízo

14-02-2022

Pesticídy patria vo svete medzi najviac regulované produkty, avšak medzinárodný obchod s falšovanými a ilegálnymi produktmi stále rastie. Slovensko-ukrajinská hranica je jednou z možných vstupných ciest nelegálnych prípravkov na naše územie, a zároveň na územie EÚ. SR bude preto 16.-17.2.2022 vo Vyšnom Nemeckom hostiť seminár zameraný na odhaľovanie ilegálneho obchodovania s poľnohospodárskymi pesticídmi.

Seminár v spolupráci s OECD organizujú Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Colný úrad Michalovce Finančného riaditeľstva SR a Prezídium policajného zboru SR.

Cieľom seminára je podporiť odborné činnosti, domácu a medzinárodnú spoluprácu, ako aj vzájomnú výmenu informácií pri odhaľovaní ilegálneho obchodovania s prípravkami na ochranu rastlín. Uskutoční sa hybridnou formou. Očakáva sa na ňom účasť z 18 krajín, medzi nimi napríklad Kostarika, Austrália a Ukrajina. OECD bude na seminári zastúpená svojimi expertmi z Programu OECD pre pesticídy a udržateľný manažment škodcov. Nebudú chýbať ani experti z Europolu, Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), Európskej komisie, ako aj CropLife International. Seminár sa bude konať formou odborných prednášok a praktických ukážok výkonu colných kontrol priamo na slovensko-ukrajinskej hranici.

Seminár sa koná v rámci vzdelávacích aktivít Siete OECD pre boj proti ilegálnemu obchodovaniu s pesticídmi (ONIP), kde je SR jedným z aktívnych a rešpektovaných členov. Skupina ONIP sa zameriava na zníženie rizika pochádzajúceho z pesticídov pre zdravie ľudí a životné prostredie, ako aj na posilnenie štruktúr v oblasti regulácie pesticídov. Seminár bol podporený z projektového mechanizmu pre spoluprácu SR s OECD, ktorý administruje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Viac o programe OECD pre poľnohospodárske pesticídy:
https://www.oecd.org/chemicalsafety/pesticides-biocides/agriculturalpesticides.htm


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood