Facebook Statistics
Značka Kvality

Slovensko-maďarské rokovania

07-03-2013

(Bratislava, 6.3.2013)  Kvalita poľnohospodárskych výrobkov a potravín,  Program LEADER  -  nástroj integrovaného rozvoja vidieka v rámci vidieckej politiky EÚ a podpora podnikania v poľnohospodárstve,  boli témy stretnutia zmiešanej Slovensko-maďarskej komisie pre otázky poľnohospodárstva, veterinárnej a fytosanitárnej starostlivosti v Podkylave. Slovenskú delegáciu viedla štátna tajomníčka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Magdaléna Lacko – Bartošová, maďarskú   štátny tajomník Ministerstva rozvoja vidieka Maďarska Zsolt V. Németh.

Delegácie rokovali v troch skupinách, zložených z expertov z oboch krajín. Dohodli sa na spolupráci v oblasti kvality poľnohospodárskych výrobkov a potravín, podpore a spolupráci pri príprave žiadostí  o zápis chránených  označení výrobkov so spoločnou históriou. Organizovaní propagačných akcií s cieľom zvýšiť vedomosti  o transparentnosti výrobkov s takým označením. Dôraz položili aj na spoluprácu pri príprave nového plánovacieho obdobia 2014 – 2020 v oblasti miestnych farmárskych výrobkov.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR bude pokračovať v intenzívnej spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Maďarska   v oblasti národnej potravinárskej legislatívy. Vzhľadom na problematiku voľného pohybu tovaru a potrebu zvýšenia ochrany spotrebiteľa sa budú  usilovať o priblíženie národných legislatív v oblasti potravín.

Slovenská a maďarská strana navrhujú predĺženie jednotnej platby na plochu  so všetkými osobitnými podporami a hľadanie formy doplnkových národných priamych platieb na prechodné obdobie na rok 2014.

Pri záverečnom hodnotení rokovaní štátna tajomníčka  Magdaléna Lacko – Bartošová zdôraznila: „záleží nám na tom, aby vzťahy  s našimi najbližšími susedmi boli čo najlepšie, aby sme si vzájomne dokázali pomôcť a podporiť sa aj pri rokovaniach v Bruseli".  Vyjadrila nádej na ďalšiu dobrú spoluprácu v rámci jednotlivých skupín, ktoré spolu rokovali, aj celých ministerstiev v budúcnosti.

Štátny tajomník Ministerstva rozvoja vidieka Maďarska Zsolt V. Németh vyzdvihol profesionalitu zúčastnených, ktorí dokázali prerokovať  všetky pripravené témy a nájsť východiská. „Dokazuje to, že pokračovanie v tomto trende má praktický zmysel“ – zdôraznil Zsolt. V. Németh.  Pre maďarskú stranu sú najužitočnejšie dobré príklady,  ktoré sa zrodili z kultúrne a historicky podobného prostredia. „Pretože naše problémy majú podobné korene, vychádzame z toho, že aj riešenia budú blízke rovnaké. Teší ma, že v Bruseli budeme môcť spoločne hájiť naše spoločné a podobné záujmy a verím, ž získame aj ďalších partnerov, ktorí ich podporia“ – uzavrel  Zsolt. V. Németh.

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood