Aktualizované usmernenie FAO „COVID-19: Pokyny na zabránenie prenosu COVID-19 v potravinárskych prevádzkach"
Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 pripravila aktualizované usmernenie FAO „COVID-19: Pokyny na zabránenie prenosu COVID-19 v potravinárskych prevádzkach" zo dňa 2. augusta 2021 (FAO dokument COVID-19: Guidance for preventing transmission of COVID-19 within food businesses - updated guidance).
Aktuálne údaje naznačujú, že ani potraviny, ani obaly potravín nie sú faktorom prenosu SARS-CoV-2. Je však dôležité, aby potravinársky priemysel chránil všetkých pracovníkov pred prenosom týchto vírusov z človeka na človeka poskytovaním bezpečného pracovného prostredia, podporou opatrení osobnej hygieny a školením o zásadách hygieny potravín. Cieľom tohto usmernenia FAO je poukázať na opatrenia potrebné na kontrolu COVID-19 v potravinárskych prevádzkach tak, aby boli chránení pracovníci a zachovaná bezpečnosť dodávok potravín.
Toto usmernenie FAO aktualizované o nové dôkazy nahrádza dočasné usmernenie FAO/WHO zo 7. apríla 2020 (FAO/WHO interim guidance „COVID-19 and food safety: guidance for food businesses: Interim guidance", 7 April 2020).