Bezpečnosť propionátu sodného (E 281) ako prídavnej látky do potravín v súvislosti s rozšírením spektra jeho používania
Aktuálne vedecké stanovisko sa zaoberá bezpečnosťou rozšírenia používania propionátu sodného (E 281) pri jeho používaní ako antimikrobiálneho činidla v mäsových preparátoch, v spracovanom mäse a spracovaných rybách do koncentrácie 5,000 mg/kg. V EÚ je propionát sodný autorizovanou prídavnou látkou do viacerých kategórií potravín (pekárenské a syrové výrobky) do 3,000 mg/kg, čo je zakotvené v Prílohe II Nariadenia (ES) č. 1333/2008. Bezpečnosť kyseliny propiónovej (E 280) a propionátov (E 281-283) ako prídavných látok bola prehodnotená panelom NDA EFSA v roku 2014. Výsledkom prehodnotenia bolo, že neboli identifikované žiadne nebezpečenstvá. Panel označil dostupnú toxikologickú databázu kyseliny propiónovej a propionátov za stále platnú a dodal, že pre určenie bezpečnosti navrhovaného rozšíreného používania je ťažiskovou relevantnosť miesta kontaktnej iritácie popísaná vo vedeckom stanovisku v roku 2014. Tiež poznamenal, že nebezpečenstvo rozšíreného používania sa týka propionátu sodného a panel vyvodí závery len pre propionát sodný. Koncentrácia kyseliny propiónovej, ktorá vyvolávala účinky v mieste kontaktu počas 90 dňovej štúdie na psoch bola 3-krát vyššia, než je koncentrácia v potravinách pri najvyšších súčasných povolených limitoch. Panel poznamenáva, že koncentrácia propionátu sodného, pri ktorej neboli pozorované žiadne nežiadúce účinky v chronickej štúdii so psami bola približne 10 násobne vyššia, ako koncentrácia, ktorá by sa mohla nachádzať v potravinách pri najvyšších navrhovaných limitoch pre mäsové preparáty, spracované mäso a ryby. Z týchto dôvodov sa propionát sodný ukázal byť menej iritujúcim, ako propiónová kyselina. Panel NDA dospel k záveru, že navrhované rozšírenie používania propionátu sodného (E 281) ako prídavnej látky do mäsových preparátov, spracovaného mäsa a rýb do 5,000 mg/kg nepredstavuje nebezpečenstvo.