Facebook Statistics
Značka Kvality

Sekcie

Bezpečnosť propionátu sodného (E 281) ako prídavnej látky do potravín v súvislosti s rozšírením spektra jeho používania

09-08-2016

Aktuálne vedecké stanovisko sa zaoberá  bezpečnosťou rozšírenia používania propionátu sodného (E 281) pri jeho používaní ako antimikrobiálneho činidla v mäsových preparátoch, v spracovanom mäse a spracovaných rybách do koncentrácie 5,000 mg/kg. V EÚ je propionát sodný autorizovanou prídavnou látkou do viacerých kategórií potravín (pekárenské a syrové výrobky) do 3,000 mg/kg, čo je zakotvené v Prílohe II Nariadenia (ES) č. 1333/2008. Bezpečnosť kyseliny propiónovej (E 280) a propionátov (E 281-283) ako prídavných látok bola prehodnotená panelom NDA EFSA v roku 2014. Výsledkom prehodnotenia bolo, že neboli identifikované žiadne nebezpečenstvá. Panel označil dostupnú toxikologickú databázu kyseliny propiónovej a propionátov za stále platnú a dodal, že pre určenie bezpečnosti navrhovaného rozšíreného používania je ťažiskovou relevantnosť miesta kontaktnej iritácie popísaná vo vedeckom stanovisku v roku 2014. Tiež poznamenal, že nebezpečenstvo rozšíreného používania sa týka propionátu sodného a panel vyvodí závery len pre propionát sodný. Koncentrácia kyseliny propiónovej, ktorá vyvolávala účinky v mieste kontaktu počas 90 dňovej štúdie na psoch bola 3-krát vyššia, než je koncentrácia v potravinách pri najvyšších súčasných povolených limitoch. Panel poznamenáva, že koncentrácia propionátu sodného, pri ktorej neboli pozorované žiadne nežiadúce účinky v chronickej štúdii so psami bola približne 10 násobne vyššia, ako koncentrácia, ktorá by sa mohla nachádzať v potravinách pri najvyšších navrhovaných limitoch pre mäsové preparáty, spracované mäso a ryby. Z týchto dôvodov sa propionát sodný ukázal byť menej iritujúcim, ako propiónová kyselina. Panel NDA dospel k záveru, že navrhované rozšírenie používania propionátu sodného (E 281) ako prídavnej látky do mäsových preparátov, spracovaného mäsa a rýb do 5,000 mg/kg nepredstavuje nebezpečenstvo.

 


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Projekty podporované z fondov EÚ
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood