Facebook Statistics
Informácie o COVID-19

Kupujte slovenské potraviny

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky reaguje na zverejnenú štúdiu INESS

12-11-2020
Foto: Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky reaguje na zverejnenú štúdiu INESSMinisterstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) rozhodne nepovažuje potravinovú sebestačnosť za prázdnu frázu. Reaguje tak na štúdiu o slovenskom poľnohospodárstve a potravinárstve, ktorú zverejnil Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS).

Verejná konzultácia k stratégii SPP

12-11-2020
Foto: Verejná konzultácia k stratégii SPPZástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) zorganizovali verejnú konzultáciu k príprave Strategického plánu 2023-2027 s kľúčovými aktérmi v pôdohospodárstve. Pre protipandemické opatrenia sa toto stretnutie uskutočnilo vo virtuálnom priestore.

Návrat slovenskej diviny do obchodov

06-11-2020
Foto: Návrat slovenskej diviny do obchodovPo úspešnom reštarte predaja slovenskej jahňaciny prichádza Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) s ďalším ambicióznym projektom zameraným na podporu predaja vysoko kvalitnej slovenskej diviny. Minister Ján Mičovský oboznámil verejnosť s novým logom „Delikatesa z lesa“, s ktorým sa budú spotrebitelia v najbližších dňoch stretávať na výrobkoch chladenej diviny na pultoch našich reťazcov. Ide o 100 % slovenskú divinu, ulovenú a spracovanú na Slovensku.

Viete čo jete?

31-07-2017
Foto: Viete čo jete?V produktoch, ktoré sa objavujú u nás na pultoch, sa v posledných rokoch rozmohol trend uvádzať na obale všetky informácie o obsahu použitých surovín. Ako sa ale vyznať vo veľkej záplave informácií, ktoré sú často písané malými písmenami?

Čerstvosť neoklameš

21-07-2017
Foto: Čerstvosť neoklamešPôvod a zloženie majú veľký vplyv na kvalitu potravín. Aj preto nie je jedno, koľko stoviek kilometrov musela potravina precestovať, aby sa dostala až na náš stôl. Čím je vzdialenosť väčšia, tým pravdepodobnejšie obsahuje potravina viac konzervantov, solí, stabilizátorov a iných látok, ktoré v konečnom dôsledku ovplyvňujú kvalitu potraviny. Inak by potravina takú diaľku jednoducho nevydržala. Aj preto je najlepšie kupovať potraviny čo najčerstvejšie, ideálne priamo zo Slovenska.

Ako rozoznať na pulte potravinu zo Slovenska?

Foto: Ako rozoznať na pulte potravinu zo Slovenska?Ako zistiť, či je výrobok naozaj zo slovenských surovín a je naozaj vyrobený na Slovensku? Najlepšou garanciou je logo Značky kvality SK na jeho obale. Značku kvality SK udeľuje potravinárskym výrobkom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na základe špeciálnych testov a kontrol Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Oleje bez škandálov

Foto: Oleje bez škandálovPred pár mesiacmi otriasla slovenskými spotrebiteľmi správa, že Štátna veterinárna a potravinová správa nariadila okamžité stiahnutie nebezpečných rastlinných olejov, ktoré obsahovali karcinogénne látky. išlo o oleje značky Golden Nature, jeden druhy slnečnicový, slnečnicový olej ochutený s cesnakovým olejom, tekvicový a ľanový.

Ako vajce vajcu sa podobá, no každé iný pôvod má

Foto: Ako vajce vajcu sa podobá, no každé iný pôvod máObdobie pred sviatkom Veľkej noci je špeciálne náročné najmä na spotrebu vajec. Zemiakový šalát bez varených vajíčok si snáď ani nevieme predstaviť. O to viac, ak sa v rámci tajného rodinného receptu do zemiakového šalátu pridáva aj poctivo vyšľahaná domáca majonéza zo surových vaječných žĺtkov...

Oklamala vás cudzia šunka?

Foto: Oklamala vás cudzia šunka?Stalo sa už aj vám, že na ste sa v obchode nechali zlákať krásnym obalom s obrázkom výborne vyzerajúcej rolky šunky a doma keď ste ju otvorili, prekvapila vás šunková saláma?

Nenechajte sa opiť roškom!  (A pozor na dopekaný chlieb)

Foto: Nenechajte sa opiť roškom!  (A pozor na dopekaný chlieb)Aj vás v obchode zláka vôňa čerstvého a voňavého chleba? Pritom málokto vie, že mnoho naoko „čerstvých“ pekárenských výrobkov sú v skutočnosti rozmrazené dopekané polotovary.