Centrum excelentnosti potravinárskeho výskumu
Na Slovensku v súčasnosti existuje viacero vedeckých a výskumných organizácií pôsobiacich v oblasti potravinárstva. Tieto organizácie disponujú potenciálom vysokokvalifikovanej pracovnej sily vhodnej pre rozvoj výskumu a vývoja, ale špecifickým problémom je slabé vzájomné prepojenie týchto pracovísk a nedostatočne efektívna spolupráca s podnikateľskou sférou.
Ministerstvo pôdohospodárstva SR ako ústredný orgánom štátnej správy pre oblasť potravinárstva a v súlade s Programovým vyhlásením vlády SR, koordinuje budovanie Centra excelentnosti potravinárskeho výskumu. Cieľom je vytvoriť centrum pre oblasť potravinárstva v podmienkach Slovenskej republiky, ktoré bude riešiť a reagovať na požiadavky potravinárskeho priemyslu SR i spotrebiteľov na jednotnom trhu EÚ a zároveň pripraviť vedeckovýskumné kolektívy na výzvy, ktoré vyplývajú z Európskeho výskumného priestoru a Európskeho sieťovania excelentných pracovísk v danej oblasti.
Na prípravných stretnutiach prejavili záujem o účasť v centre: Výskumný ústav potravinársky Bratislava, Výskumný ústav mliekárenský Žilina, LIKO Bratislava, Výskumný ústav zeleninársky Nové Zámky, STU Bratislava, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, SPU Nitra, Fakulta biotechnológie a potravinárstva, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Potravinárska komora Slovenska, Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach, Katedra hygieny a technológie potravín a Bell novamann Bratislava.