Dočasné usmernenie WHO a FAO pre orgány zodpovedné za vnútroštátne systémy kontroly bezpečnosti potravín
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vypracovala v spolupráci s Organizáciou OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) nový usmerňovací dokument: COVID-19 a bezpečnosť potravín: usmernenie pre príslušné orgány zodpovedné za vnútroštátne systémy kontroly bezpečnosti potravín (dočasné usmernenie z 22. 04. 2020).
Prebiehajúca pandémia COVID-19 predstavuje výnimočnú a bezprecedentnú výzvu pre príslušné orgány, ktoré sú zodpovedné za vnútroštátne systémy kontroly bezpečnosti potravín. Tieto totiž musia pokračovať vo vykonávaní bežných funkcií a činností v súlade s vnútroštátnymi predpismi ako aj medzinárodnými odporúčaniami.
Pre zachovanie integrity vnútroštátneho systému kontroly bezpečnosti potravín a na podporu medzinárodného obchodu a potravinového dodávateľského reťazca bude musieť každý príslušný orgán počas prebiehajúcej pandémie COVID-19 prioritizovať kriticky dôležité služby.
Medzi výzvy, ktorým čelia príslušné vnútroštátne orgány, patria:
- vykonávanie pohotovostných plánov
- znížená kapacita na udržanie plne funkčného programu inšpekcií v oblasti bezpečnosti potravín (prerozdelenie personálu do národných tímov ako reakcia na núdzovú situáciu, personál pracujúci z domu, choroby a karanténa zamestnancov)
- znížená kapacita testovania potravín v laboratóriách, ktoré boli pridelené na klinické testovanie COVID-19
- zvýšené riziko potravinových podvodov v rámci dodávateľského reťazca
- reagovanie na rastúci počet otázok ministrov, potravinárskeho priemyslu, spotrebiteľov a médií.
Usmernenie WHO a FAO sa zaoberá niektorými vymenovanými kľúčovými otázkami. Má pomôcť pri zabezpečení účinnosti redukovaného programu inšpekcií v oblasti bezpečnosti potravín ako aj dočasných opatrení, ktoré môžu byť zavedené štátmi s cieľom obmedzenia rozsiahlych rizík, vrátane zníženia rizika narušenia vnútroštátnych programov v oblasti bezpečnosti potravín.