Dokončenie príručky k notifikácii a autorizácii tradičných potravín a k autorizácii nových potravín
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín vydal dve príručky o nových potravinách a tradičných potravinách pochádzajúcich z tretích krajín, aby bolo zabezpečené, že tieto potraviny sú bezpečné ešte pred rozhodnutím manažérov rizika, či môžu byť tieto potraviny umiestnené na trh v Európe.
Úrad EFSA vypracoval príručku na základe prijatia nového nariadenia (ES) o nových potravinách z novembra roku 2015. Nariadenie, ktoré nahrádza predošlé nariadenie z roku 1997 a bude účinné od januára 2018, predstaví centralizované hodnotenie a postup autorizácie. Manažéri rizika v EÚ budú rozhodovať o trhovej autorizácii nových potravín s tým, že môžu požiadať úrad EFSA, aby vykonal vedecké hodnotenie rizika pre potvrdenie ich bezpečnosti.
Prílohy (dokumenty na stiahnutie)
- Výstupy z pripomienkovania príručky o príprave a prezentácii žiadosti na autorizáciu nových potravín (pdf, 1001.51 Kb, 240x)
- Výstupy z pripomienkovania príručky o príprave a prezentácii notifikácie a žiadosti na autorizáciu tradičných potravín z tretích krajín (pdf, 621.59 Kb, 210x)
- Príručka k príprave a prezentácii žiadosti na autorizáciu nových potravín (pdf, 1.41 Mb, 620x)
- Príručka k príprave a prezentácii notifikácie a žiadosti na autorizáciu tradičných potravín z tretích krajín (pdf, 997.25 Kb, 258x)
- TLAČOVÁ SPRÁVA (pdf, 135.98 Kb, 260x)