Dvadsiaty diel podcastu Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín: „Science on the menu“
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vydal dvadsiaty diel podcastu „Science on the menu“, v ktorom sa bližšie zameral na ohrozenie vtáctva vtáčou chrípkou.
Hrozba pre vtáctvo: šíri sa vtáčia chrípka?
Vtáčia chrípka v posledných rokoch decimuje hydinu a voľne žijúce vtáky na celom svete. Vírus sa teraz vo veľkej miere rozšíril medzi cicavcami a postihol viac ako 50 druhov od mačiek až po plutvonožce (morské levy). Ochorenie sa nedávno objavilo u dojníc v Severnej Amerike a nakazených bolo aj niekoľko pracovníkov fariem, čo vyvolalo všeobecný poplach.
Mohla by to byť ďalšia pandémia? Môžeme zastaviť jej šírenie? Pomôže očkovanie?
Vypočujte si dvadsiaty diel EFSA podcastu „Science on the menu“, v ktorom sa James Ramsay, vedúci komunikačného oddelenia úradu EFSA, rozpráva s Lisa Kohnle a Alessandro Broglia, vedeckí pracovníci tímu pre zdravie zvierat úradu EFSA, o ohrození vtáčou chrípkou, prečo sa pravidelne dostáva na titulné strany novín a čo s tým môžeme urobiť.
Nový diel EFSA podcastu „Science on the menu“ si môžete vypočuť na webovej stránke úradu EFSA, ale aj na rôznych iných platformách.
Upozornenie: Názory respondentov podcastu nemusia nevyhnutne prezentovať oficiálne stanovisko úradu EFSA. Všetok obsah podcastu je aktuálny v čase uverejnenia.