Dvadsiaty druhý diel podcastu Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín: „Science on the menu“
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vydal dvadsiaty druhý diel podcastu „Science on the menu“, v ktorom sa bližšie zameral na boj proti škodcovi rastlín, baktérii Xylella fastidiosa.
Boj proti škodcovi Xylella, tichému zabijakovi rastlín
Olivovníky sú ikonickým prvkom krajiny a kultúrneho dedičstva južného Talianska. Smrtiaca baktéria Xylella fastidiosa však spôsobila, že niektoré časti regiónu Apúlia vyzerajú ako pustatina.
Existuje nejaká nádej? Milióny stromov sú mŕtve a hrozí, že sa baktéria rozšíri ďalej na sever a zasiahne aj iné druhy rastlín. Čo sa podniká na zastavenie jej šírenia? Aké ponaučenie si môžeme vziať?
Vypočujte si dvadsiaty druhý diel EFSA podcastu „Science on the menu“, v ktorom sa Edward Bray, pracovník komunikačného oddelenia úradu EFSA a Giuseppe Stancanelli, vedúci tímu pre hodnotenie rizík pre zdravie rastlín úradu EFSA, rozprávajú o tom ako vedci bojujú proti baktérii a ako odolné zelené výhonky znamenajú, že sa olivovníky môžu opäť vrátiť!
Nový diel EFSA podcastu „Science on the menu“ si môžete vypočuť na webovom sídle úradu EFSA, ale aj na rôznych iných platformách.
Upozornenie: Názory respondentov podcastu nemusia nevyhnutne prezentovať oficiálne stanovisko úradu EFSA. Všetok obsah podcastu je aktuálny v čase uverejnenia.