Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Informácia a odporúčanie pre spotrebiteľov v súvislosti s nebezpečnou baktériou E. coli

31-05-2011

Shiga toxín-produkujúca Escherichia coli – STEC

Shiga toxín-produkujúca Escherichia coli  je typ enterohemoragickej E. coli (EHEC) baktérie, ktorá môže spôsobiť mierne črevné  ochorenie,  až ťažké ochorenie, spojené s komplikáciou poškodenia  obličiek. Typickými príznakmi sú  kŕče v bruchu,  vodnaté, často i krvavé hnačky, niekedy aj zvracanie a mierna horúčka. Najčastejšie choroba prebieha miernym spôsobom a trvá 1-3 dni. Avšak u približne 10% prípadov sa môžu vyskytnúť závažné komplikácie.  Inkubačná doba sa pohybuje v rozmedzí od  1 do 8 dní, najčastejšie od 3 do 5 dní.

Ako sa môžete nakaziť Shiga toxin-produkujúcou Escherichia coli?

Prípady a ohniská vzniku nákazy Shiga toxín-produkujúcou Escherichia coli boli spájané s konzumáciou nedostatočne tepelne upraveného mäsa, surového mlieka, nepasterizovaného jablkového džúsu, kontaminovanej vody, čerstvej  listovej zeleniny, klíčkov lucerny a zveriny. Prenos z osoby na osobu (fekálno-orálny prenos), sa môže vyskytnúť v rizikovom prostredí, ako sú centrá dennej starostlivosti a domovy dôchodcov.
Stále nie sú celkom jasné príčiny súčasnej epidémie v Nemecku,  jedna z verzií hovorí o  kontaminácii uhoriek, dovážaných zo Španielska. Tieto uhorky boli redistribuované i do Českej republiky, Rakúska, Maďarska, Dánska, Luxemburska a Holandska. V tomto prípade sa  baktéria šíri pravdepodobne konzumáciou nedostatočne umytej zeleniny, krížovou kontamináciou a prenosom z infekčných osôb (fekálno-orálna kontaminácia)

Epidémia v Nemecku

V nedeľu 22. mája obdržala Európska komisia od nemeckých zodpovedných orgánov  notifikáciu o vypuknutí nákazy v Nemecku, najmä na severe v okolí  mesta Hamburg. 26.5. nemecké orgány označili ako možný zdroj nákazy  uhorky dovážané zo Španielska (z provincie Almeria a Malaga).  Epidemiologické šetrenia prebiehajú pod dohľadom Európskej komiisie v Španielsku (vyšetrenia vody, pôdy), a taktiež v Nemecku. Inkriminovaná zelenina bola preventívne stiahnutá z trhu vo všetkých krajinách, do ktorých bola distribuovaná.

Ako sa môžete chrániť?

  • Dôkladné umývanie a šúpanie zeleniny.
  • Vystríhať sa krížovej kontaminácii (nože, taniere, kuchynské náradie a ruky ) Pri dotyku rúk so zeleninou počas jej čistenia  je tu riziko ďalšieho šírenia mikroorganizmu v kuchyni. Po ošúpaní zeleniny pred jej ďalšou úpravou opláchnuť zeleninu a umyť ruky až potom zeleninu ďalej spracovávať
  • Umývať si ruky po každom použití toalety, výmene plienok a pred prípravou a požívaním jedla
  • Počas cesty do Nemecka v tomto období sa neodporúča konzumovať surovú zeleninu a zeleninové šaláty.
  • V prípade návratu z cesty v Nemecku alebo inej z dotknutých krajín a prejavenia sa príznakov ochorenia okamžite vyhľadať lekársku pomoc a informovať o predchádzajúcom pobyte v cudzine.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nepretržite monitoruje vývoj aktuálnej situácie. Viac informácií spotrebitelia nájdu na webe ministerstva resp. Štátnej veterinárnej a potravinovej správy www.mpsr.sk, http://www.svps.sk/  alebo na Facebooku http://www.facebook.com/pages/Ministerstvo-p%C3%B4dohospod%C3%A1rstva-a-rozvoja-vidieka-SR/186970738000439


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood