Minister pôdohospodárstva Vladimír Chovan na tlačovej besede
Minister pôdohospodárstva SR Vladimír Chovan (nominant ĽS-HZDS) sa dnes v Bratislave stretol s novinármi na tlačovej besede venovanej úradným kontrolám potravín. K situácii s mliečnou krízou pripomenul posledné tri rokovania európskych ministrov v priebehu dvoch týždňov. Snahu eurokomisárky Mariann Fischer – Boelovej riešiť situáciu na trhu s mliekom sumou 280 miliónov eur víta, ale nezdá sa mu spôsob prerozdelenia tejto pomoci farmárom. Ako minister Vladimír Chovan pripomenul, ak z tejto pomoci dostanú prostriedky aj farmári, ktorí predávali mlieko za nadpriemernú či za priemernú európsku cenu, potom sú tí, ktorí boli krízou najviac znevýhodnení a predávali či ešte stále predávajú mlieko pod výrobné náklady, v obrovskej nevýhode. Východiskom je podľa ministra export surového kravského mlieka zo Slovenska za európske ceny a potom sa možno zmenia pomery aj v slovenských mliekarniach.
Situácia sa podľa ministra Vladimíra Chovana zmení po roku 2015, keď sa zruší systém kvót a na trh s mliekom budú vplývať len kvalitné zmluvné vzťahy spolu s intervenciou. Tá sa takmer vôbec v čase tohtoročnej krízy na Slovensku nevyužívala, čo je podľa ministra Vladimíra Chovana otázka pre mliekarne, prečo ju nepoužili tak ako mliekarne v zahraničí. Kým pred dvomi mesiacmi spracovatelia žiadali slovenských farmárov, aby znižovali produkciu mlieka a to aj o dvadsať percent, dnes je situácia iná a deklarujú, že sú schopní odoberať aj 850 miliónov litrov za rok, kým dnes klesla výroba na odhadovaných do 800 miliónov litrov na Slovensku.
Úradné kontroly potravín v tomto roku zasa preukázali, že na slovenskom trhu obchodníci ponúkajú často falšované potraviny. Konkrétne sa to preukázalo u medu, ktorý po pridaní rôznych látok už nemožno považovať za med. Ten ponúkajú slovenskí medári vo vysokej kvalite a bez rizika, že by sa v ňom nachádzali aj iné enzýmy ako len vyprodukované včelstvami. Pri kontrole vína zasa slovenskí inšpektori podľa ich riaditeľa Jána Pliešovského zo Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu SR, využívajú od 1. septembra 2009 nové kompetencie zo zákona číslo 313, ktoré im umožňujú kontrolovať proces výroby vín od výrobcov, cez fľaškovateľov, distributérov až po pulty predajní.