Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Minister Vladimír Chovan na Danubius Gastro

21-01-2010

Dnes v bratislavskej Inchebe minister pôdohospodárstva SR Vladimír Chovan (nominant ĽS-HZDS) slávnostne otvoril 17. ročník veľtrhu gastronómie Danubius Gastro 2010. Prítomní boli prezident SR Ivan Gašparovič, minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek, minister pre miestny rozvoj ČR Rostislav Vondruška, predsedovia VÚC z celého Slovenska a členovia diplomatického zboru akreditovaného v SR.

Ako minister pôdohospodárstva SR Vladimír Chovan zdôraznil, táto prehliadka lahodiaca ako oku, tak aj chuti, žije vlastným vnútorným životom a ten je spojený ako s prezentovanou domácou, tak aj zahraničnou kvalitou: „Veď tridsať percent vystavujúcich firiem je zo zahraničia a spolu s nepriamo prezentovanými inými zahraničnými výrobcami, je ich viac ako päťdesiat percent. V podstate návštevníci stretnú v Bratislave za stolom celý gurmánsky svet. A láska vraj ide cez žalúdok, takže dúfam, že sa naše Slovensko stane opäť o niečo krajšie v očiach nielen domácich obdivovateľov kulinárskeho umenia, ale aj mnohých zahraničných vystavovateľov a hostí.“

Súbežne prebieha v bratislavskej Inchebe výstava hotelierstva ITF Slovakiatour pod patronátom Ministerstva hospodárstva SR , ktorá podčiarkuje a dopĺňa zážitky z gastronómie. Ako povedal minister Vladimír Chovan, „ide totiž nielen o to, čo konzumujeme, ale aj kde, v akom prostredí, na akej úrovni a v akej kvalite. Slovenský potravinársky priemysel dosahuje špičkové parametre porovnateľné v rámci svetových merítok, čo ma ako ministra pôdohospodárstva napĺňa hrdosťou. Preto mi dovoľte aj na tomto mieste vysloviť moje poďakovanie ich práci a chcem im touto cestou vzdať hold, že dokázali našu malú krajinu reprezentovať so cťou a na takej vysokej kvalitatívnej úrovni.“

Ročník 2010 je rekordným, čo do počtu a kvality sprievodných podujatí. Veď vôbec po prvýkrát sa tu organizuje najprestížnejšiu kulinársku súťaž na svete Bocuse d´Or“- slovenské kolo, z ktorého víťazi postúpia na svetové finále v Lyone v roku 2011. Po ročnej prestávke budú pokračovať Majstrovstvá Slovenska v príprave kávy a to po prvýkrát v troch kategóriách Barista 2010, Coffee in Good Spirit 2010 a Latte ART 2010.

Tradične sa bude súťažiť o Najlepší bratislavský rožok,“ a navyše, je táto súťaž obohatená o súťaž o „Najlepší pletený výrobok z kysnutého cesta“ a „Najkrajšie umelecké dielo z karamelu“. Diváci sa však môžu tešiť aj na barmanské umenie v súťaži 8. ročníka ST. NICOLAUS CUP 2010 a ST. NICOLAUS FREE STYLE. Už tradične diváci môžu obdivovať umelecké vyrezávanie do ovocia a zeleniny. Nemôžeme nespomenúť aj už 11. ročník Národnej prehliadky kuchárskeho a cukrárskeho umenia „Poézia v gastronómií“, kde sa predstavujú súťažné exponáty hotelov, reštaurácií, cukrární, odborných škôl a učilíšť z celého Slovenska.

Ako minister pôdohospodárstva SR Vladimír Chovan dodal, „som obzvlášť hrdý na Národný program podpory domácich poľnohospodárskych výrobkov a potravín, v rámci ktorého sa predstavuje expozícia už prestížnej ceny Značka kvality Slovakia.“

Potom pristúpil k odovzdávaniu tohto prestížneho potravinárskeho ocenenia. Potravinári a poľnohospodári môžu svoje výrobky prihlasovať na ocenenie len dva krát do roka. Okrem Danubie Gastra už len na veľtrhu Agrokomplex.

Tradične veľtrh Danubius Gastro navštívi takmer sto tisíc ľudí a to aj vďaka tomu, že je pritom viacero udalostí. Okrem spomínaných akcií tu návštevníci môžu obdivovať celú kolekciu činností spojených s hotelierstvom, gastronómiou, potravinárstvom, ale aj balenia a obchodu v rámci ďalších podujatí. Sú nimi 10. výstava strojov a technológií pre obchody Exposhop 2010 a 9. výstava obalových materiálov a baliacej techniky Gastropack 2010.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood