Oleje bez škandálov
Pred pár mesiacmi otriasla slovenskými spotrebiteľmi správa, že Štátna veterinárna a potravinová správa nariadila okamžité stiahnutie nebezpečných rastlinných olejov, ktoré obsahovali karcinogénne látky. išlo o oleje značky Golden Nature, jeden druhy slnečnicový, slnečnicový olej ochutený s cesnakovým olejom, tekvicový a ľanový.
Tak ako pri výbere iných produktov aj pri výbere olejov je mimoriadne dôležité prihliadať na to, z akej krajiny olej pochádza a na druhej strane pri nákupe oleja je potrebné uvedomiť si, na aký účel ho chceme použiť. Lebo pri nesprávne zvolenom druhu sa sami svojou nevedomosťou vystavujeme nepriaznivým účinkom pre svoj organizmus a preto najmä na vyprážanie používajte najmä repkový olej. Naopak za studena lisované oleje sú vhodné len do šalátov a studenej kuchyne.
Repkový olej
Repkový olej je vyrábaný z repky olejnej, ktorý je veľmi kvalitný a má celý rad benefitov. Dobre znáša i väčšie teploty – bod zadymenia rafinovaného repkového oleja je 242 °C. V porovnaní s inými populárnymi olejmi je to vysoká teplota, čiže je veľmi stabilný a odolný počas tepelnej úpravy jedál, a je vhodný na vyprážanie, pečenie. Okrem toho obsahuje v našich podmienkach nedostatkové omega-3 mastné kyseliny. Obsahuje až 10 krát viac omega-3 mastných kyselín v porovnaní s olivovým olejom. Ľudské telo ich potrebuje na vykonávanie mnohých telesných funkcií od tvorby zdravých buniek po udržanie mozgovej a nervovej funkcie. Naše telá si ich nedokážu vytvoriť a jediným zdrojom je strava. Ďalšou prednosťou repkového oleja je výživová hodnota, čiže obsahuje cenné zdroje vitamínu E, K a provitamínu A, a tiež rastlinných sterolov, ktoré pomáhajú udržiavať správnu hladinu cholesterolu v krvi. V studenej i teplej kuchyni, jednoducho je univerzálny. Používa ako bolo spomenuté vyššie na pečenie, vyrážanie ale aj do šalátov, pretože rafinovaný repkový olej nemá výraznú chuť a vôňu, vďaka čomu nemení chuť a vôňu šalátov a nechá vyniknúť jeho prirodzenú chuť. Taktiež sa výborne hodí na prípravu majonézy, keďže v kyslom prostredí (prídavok citrónovej šťavy) a vajíčka výrazne podporuje emulgáciu repkového oleja.
Slnečnicový olej
Slnečnicový olej je vyrábaný zo semien slnečnice ročnej, ktorá bola špeciálne vyšľachtená na tento účel. Slnečnicový olej má vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín hlavne kyseliny linolovej. Bolo preukázané, že táto kyselina pôsobí antikarcinogénne a vyššie hladiny tejto kyseliny môžu zvýšiť lipolýzu tukového tkaniva a teda zvýšiť rýchlosť metabolizmu. Slnečnicový olej je vhodný hlavne do studenej kuchyne – pri príprave šalátov, nátierok, majonéz, varenie - pričom vyzdvihne jeho chuť a vôňu, ale do teplej kuchyne na vyprážanie a pečenie už nie je tak vhodný, keďže bod zadymenia rafinovaného slnečnicového oleja je len 110°C.
Ako si správne vybrať ten správny olej
Pri oleji dbajme najmä na vzhľad pri teplote 20 °C. Oleje musia byť číre, bez usadenín; chybou nie je zákal spôsobený prirodzenými zložkami oleja, ktorý sa odstráni pri zahrievaní oleja na teplotu 80 °C v trvaní 30 minút za občasného miešania a neobnoví sa pri následnom ochladení oleja na 40 °C. Farba pri teplote 20 °C musí byť charakteristická pre príslušný druh oleja; ak ide o olej jednodruhový alebo ich zmesi fortifikované (obohatené) vitamínmi (väčšinou vitamínmi A, D, E, K, ktoré sú rozpustné v tukoch) alebo ochutené prísadami alebo prídavnými látkami, je prípustná farba po ochucujúcej zložke. Vôňa a chuť pri teplote 20 °C musia byť bez cudzieho pachu a cudzej príchute. Prirodzená je slabá príchuť a vôňa po surovine, a ak ide o tuky a oleje jednodruhové alebo ich zmesi fortifikované (obohatené) vitamínmi, alebo ochutené prísadami alebo prídavnými látkami, slabá príchuť a vôňa po použitej ochucujúcej zložke.
Ako správne skladovať olej
Aby si olej zachoval tú správnu kvalitu dlhodobo, je potrebné ho dobre uskladniť. Ideálne je pre ne tmavé, suché miesto bez prístupu svetla, tepla a vzduchu lebo po otvorení má rastlinný olej obmedzenú životnosť. Väčšina z nich si zachováva špecifickú chuť, vôňu a najväčší podiel živín do troch mesiacov od otvorenia pôvodného balenia.
Pannenský olej
V názve olejov možno použiť aj označenie „panenský olej”, ak ide o jednodruhový olej, ktorý je získaný mechanickými alebo fyzikálnymi technologickými postupmi zo semien, plodov alebo jadier plodov olejnatých rastlín bez špeciálnych rafinačných postupov okrem oleja získaného extrakciou rozpúšťadlami alebo preesterifikáciou.
Na Slovensku sa najčastejšie predáva slnečnicový, repkový a olivový, ale v posledných rokoch si miesto u svojich spotrebiteľov našli aj makový a rakytníkový olej, ktorý bol ocenený aj značkou kvality SK a SK GOLD.
Čo je to Značka kvality SK
Ak chcete mať istotu, že výrobok bol naozaj vyrobený na Slovensku a zo slovenských surovín, kupujte potraviny, ktoré majú na obale uvedené logo Značky kvality SK. Je to označenie, ktoré Ministerstvo pôdohospodárstva udeľuje poľnohospodárskym a potravinárskym produktom. Ak je výrobok označený Značkou kvality SK znamená to, že minimálne 75% tvorí podiel domácej suroviny a všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území Slovenskej republiky. Skladba potraviny musí byť doložená laboratórnymi skúškami. Ak má výrobok nadštandardné vlastnosti, má právo používať zlaté logo Značka kvality SK Gold.
V súčasnosti máme zaregistrovaných 1223 výrobkov Značky kvality SK od 151 slovenských výrobcov. Medzi výrobkami nájdete cukrárske a pekárenské výrobky, mäso a mäsové výrobky, konzervy, mliečne výrobky, víno, ryby a ďalšie.
Viac sa dočítate tu: www.znackakvality.sk
Nájdete nás aj na Facebooku: www.facebook.com/ZnackaKvalitySK
Značka kvality SK je národným programom podpory kvalitných slovenských potravín a výrobkov. Označenie podporuje spotrebu domácej potravinovej produkcie v rozvíjajúcom sa konkurenčnom prostredí medzinárodného obchodu. Značka kvality zároveň slúži ako jeden z prostriedkov identifikácie domácej produkcie pri ktorej výrobca rešpektuje dodržanie technologického postupu výroby, vysokú mieru kvality a zdravotnú nezávadnosť.
Spotrebiteľ je grafickým logom vytvoreným v národných farbách, informovaný, že kupuje kvalitné potraviny vyrobené na Slovensku. Označenie Značkou Kvality SK sa teší mimoriadnej obľube výrobcov v agrosektore a u spotrebiteľa je dobre etablovaným označením.
Výrobky významnou mierou prevyšujúce štandardnú mieru kvality sú oceňované označením Značka kvality SK GOLD.
Značka kvality SK a Značka kvality SK GOLD je významnou aktivitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v oblasti podpory domácich potravín a výrobkov.
BÚŠLAK OIL, s.r.o.
930 21 Dunajský Klátov 186
- Bio slnečnicový olej, panenský Sungarden 500 ml – ZK SK GOLD
- Bio slnečnicový olej, panenský Sungarden s cesnakom 250 ml – ZK SK GOLD
- Bio slnečnicový olej, panenský Sungarden s čili 250 ml – ZK SK GOLD
- Bio slnečnicový olej, panenský Sungarden s čili a cesnakom 250 ml – ZK SK GOLD
- Bio slnečnicový olej, panenský Sungarden s bazalkou 250 ml – ZK SK GOLD
- Klátovský olej 200°C na vyprážanie a fritovanie, panenský slnečnicový 1l PET – ZK SK GOLD
- Bio slnečnicový olej Sungarden na vyprážanie a fritovanie, panenský 1l PET – ZK SK GOLD
- Bio slnečnicový olej Sungarden ochutený šalviou 250 ml – ZK SK GOLD
- Klátovský olej 200°C na vyprážanie a fritovanie, bez vône, panenský slnečnicový 1l PET– ZK SK GOLD
- Bio slnečnicový olej Sungarden na vyprážanie a fritovanie, panenský 1l PET– ZK SK GOLD
Oľga Apoleníková – SHR
Pružina 391
018 22 Považská Bystrica
- Makový olej – ZK SK
Poľnohospodárske družstvo Tvrdošovce
Tvrdošovce, Szechényiho 10
941 10 Tvrdošovce
- 100% BIO olej z rakytníka – ZK SK GOLD