Ovčiarstvo na Slovensku ožíva
(13.06.2011; Rozhlasová stanica Slovensko; Rádiožurnál; 18.00; por. 11/12; VELECKÝ Milan)
Oto GÖRNER, moderátor:
"Ak chcú výrobcovia tradičnej bryndze z ovčieho mlieka bojovať proti lacnejšej napodobenine z tvarohu mali by si v Bruseli zaregistrovať zemepisné chránené označenie pôvodu slovenská bryndza. Radí im to minister pôdohospodárstva, podľa ktorého nie je možné zakázať dovoz nepravej bryndze z kravského mlieka z iných krajín Európskej únie. Napriek tomu on sám o nepravej bryndzi hovorí ako o podvode. Viac povie Milan VELECKÝ."
M. VELECKÝ:
"Ovčiarstvo na Slovensku ožíva. Pribúdajú salaše, rastie počet chovaných oviec. Eduard JANÍČEK zo Zväzu chovateľov oviec a kôz tvrdí, že je to aj vďaka tomu, že sa v súvislosti s dovozom nepravej bryndze s prevahou kravského mlieka viac hovorí o výhodách tej pravej ovčej."
E. JANÍČEK:
"Pretože u nás na salašoch sa vyrába stopercentná bryndza a tak isto ak sa zlegalizuje predaj z farmy v tom momente ten konzument príde za nami na ten salaš a bude konzumovať to pravé, to probiotické tak je to pre nás výhra."
M. VELECKÝ:
"Pretože veľké mliekarne tepelne upravujú a tým ničia jedinečné mikroorganizmy z ovčieho mlieka. Navyše ho často nahrádzajú mliekom kravským. A to je chyb, upozorňuje profesor mikrobiológie Libor EBRINGER."
L. EBRINGER:
"Ovčie mlieko obsahuje približne dvakrát viac tých užitočných zložiek ako kravské mlieko. Zabraňuje tučnutiu, je to aj protirakovinové. No v mlieku samozrejme aj v bryndzi je tá CLA, to je mimoriadne cenná látka až päťkrát viac ako v kravskom mlieku."
M. VELECKÝ:
"V iných krajinách však bryndzu môžu vyrábať aj z kravského mlieka. Využívajú to aj niektoré veľké mliekarne zo Slovenska a svoju bryndzu robia v Poľku či Maďarsku. Podľa ministra pôdohospodárstva Zsolta SIMONA ide o podvod, keďže za cenu bryndze ľudia kupujú lacnejší tvaroh."
Zsolt SIMON:
"To nie je správne a preto by som bol rád keby každý keď kupuje v obchode aby si dôkladne prečítal aj tu etiketu aj s tými malými písmenami či naozaj kupuje bryndzu alebo len nejakú imitáciu."
M. VELECKÝ:
"Napriek tomu chce ministerstvo umožniť takúto imitáciu vyrábať aj na Slovensku. A minister SIMON výrobcom ozajstnej bryndze radí aby sa bránili v Bruseli."
Z. SIMON:
"Najsilnejšiu ochranu by naši výrobcovia mali vtedy keby prešli na zemepisne chránené označenie pôvodu a to je Slovenská bryndza. A takú nemôže nikto iný vyrábať len na Slovensku a len za presne stanovených podmienok."