Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Podpora malých, mladých a rodinných farmárov a drobných výrobcov potravín

09-12-2015

(Nitra, 9. decembra 2015) Jednoduchšie pravidlá pre farmársku produkciu potravín, prenájom pôdy Slovenského pozemkového fondu mladému farmárovi a hygienická príručka pre farmársku produkciu potravín, tradičné agrosystémy ako aj regionálna ekonomika boli diskutovanými témami, ktoré majú napomôcť a podporiť malých, mladých a rodinných farmárov a drobných výrobcov potravín v ich práci. Informovali o tom zástupcovia  agrorezortu, rezortného výskumu, univerzity, farmárskych združení a Nadácie Tesco, ktorí v spolupráci s Ekotrendom Slovakia – zväz ekologického poľnohospodárstva Levoča, združením Mladých farmárov ASYF, Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou a Nadáciou Tesco zorganizovali konferenciu pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Účastníci diskutovali nie len o aktuálnych problémoch slovenských  farmárov so spracovaním a realizáciou svojich produktov, ale hlavne o možnostiach ako získať podporu pre svoje aktivity a podnikanie.

V rámci grantu Nadácie Tesco v hodnote  85 000 €,  ktorý realizuje Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum, boli vo všetkých krajoch Slovenska uskutočnené kurzy zamerané na vzdelávanie farmárov v oblasti správnej hygienickej praxe, kvality, spracovania vlastnej produkcie na potraviny a ich priamy predaj a inovácie. Farmári boli oboznámení s Hygienickou príručkou pre farmársku výrobu potravín, ktorá bola spracovaná Výskumným ústavom potravinárskym v spolupráci s Ekotrendom Levoča za podpory Nadácie Tesco.  V mesiacoch október a november 2015 bolo vyškolených viac ako 200 farmárov. Predmetný grant pokračuje terénnym poradenstvom pre jednotlivých farmárov priamo na ich farmách.

“Po prvom ročníku grantu sme od účastníkov školení dostali mimoriadne pozitívnu spätnú odozvu. Preto sme sa rozhodli podporiť i druhý ročník, ktorý stavia aj na skúsenostiach z minulého roka a mladým či drobným farmárom prináša opäť vzdelávacie aktivity v oblasti hygieny, kvality a inovácií. Ako vyššiu pridanú hodnotu vnímame, že okrem školení vznikla pre širšiu cieľovú skupinu ako výstup projektu príručka pre farmársku výrobu potravín. To prinesie impulz a možnosť pre štart mnohým drobným, či rodinným farmárom a výrobcom potravín začať podnikať v tejto oblasti.” povedal Martin Kuruc, riaditeľ pre retail, Tesco Stores SR.

Na odbornej konferencii v rámci Medzinárodného roka pôdy bola vyžrebovaná farmárska tombola a účastníkom boli predstavené a ponúknuté na priamu degustáciu tie najlepšie farmárske výrobky, ktoré ponúkajú regióny Slovenska. Farmárom boli na konferencii predstavené i možnosti získania podpory na svoju činnosť zo štrukturálnych fondov, ktoré  predstavujú pre farmárov jednu z foriem  ako zlepšiť svoje podmienky a aktivity.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood