Správa EFSA a ECDC o mikrobiálnej rezistencii
EFSA spolu s ECDC publikovala „Súhrnnú správu o mikrobiálnej rezistencii u zoonotických a indikátorových baktérií u ľudí, zvierat a v potravinách za rok 2014“, v ktorej sa okrem iného hovorí, že baktérie u ľudí, zvierat a v potravinách aj naďalej vykazujú odolnosť voči najpoužívanejším antimikrobiálnym látkam. Vedci varujú, že rezistencia na ciprofloxacín - antimikrobikum kriticky významné pri liečbe humánnych infekcií, je veľmi vysoká u Campylobacter spp., čo znižuje možnosti efektívnej liečby závažných alimentárnych nákaz. Multi-rezistentné baktérie Salmonella spp. sa naďalej šíria po celej Európe. Viac informácií nájdete na webovom sídle EFSA na adrese : http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/160211
EFSA zverejnila prednášky na tému ,,From obesity to malnutrition“. Naše chápanie vzťahu medzi výživou a zdravím stále rastie vďaka rýchlemu vývoju v oblasti vedy a technológie. Tieto pokroky môžu pomôcť v prevencii neprenosných chorôb a stavov, ako je obezita, diabetes a srdcovo-cievne ochorenia v neskoršom veku. Prednášky sú zamerané na vývoj a výzvy, ktorým čelia odborníci na výživu a možnostiam pre riešenie hrozieb pre zdroje potravín a zdravia.
Na stránke http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/160205 nájdete prednášky na témy ako napríklad: Výživa v 21. storočí; Metabolické programovanie: Nové potraviny; ...