Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Súťaž Hovorme o jedle prekonala očakávania organizátorov, zapojilo sa do nej až 164 škôl

15-11-2013

Vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť detí, mládeže a dospelých pri budovaní spôsobilosti k vhodnému výberu potravín a zdravému životnému štýlu si kládla za cieľ súťaž Hovorme o jedle, ktorú pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR zorganizovala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) v súčinnosti s neziskovou organizáciou Centrum rozvoja znalostí o potravinách n. o. Hlavnou cieľovou skupinou boli deti a učitelia základných škôl so sídlom v Slovenskej republike.

V týždni od 14. do 18. októbra 2013 boli na každý deň vybrané dve témy so zameraním na potraviny a výživu. Jedna z nich sa týkala konkrétnej potravinovej skupiny vybranej na základe potravinovej pyramídy a druhá bola zameraná na základné zručnosti a vedomosti žiakov o zásadách zdravej výživy. Úlohou žiakov a učiteľov základných škôl bolo vymyslieť a zrealizovať rôzne aktivity v rámci školy k stanoveným denným témam. Následne z nich pripravili a zaslali na hodnotenie súťažný príspevok. Jednotlivé školy sa mohli zapojiť do súťaže v rámci každej stanovenej dennej témy, ktoré boli hodnotené samostatne. Ocenená bola aj najaktívnejšia škola.

Víťazné školy, ktoré sa zapojili do súťaže Hovorme o jedle, si vo štvrtok 14. novembra 2013 prevzali v Bratislave ocenenia. Zároveň získali aj finančné poukazy vo výške 330 eur na nákup vecných cien podľa vlastného výberu, ktoré budú slúžiť pre ich potreby na vzdelávanie o potravinách a výžive. Počas súťaže mali k dispozícii internetový portál www.opotravinach.sk , kde boli voľne dostupné pracovné listy, prezentácie, krátke popisy, odkazy a iné informácie, ktoré boli pre ne užitočným návodom a inšpiráciou pre aktivity. V súčasnosti sú tam zverejnené aj výsledky súťaže a víťazné príspevky.

Súťaž finančne podporili Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, Mliečny fond, Poľnohospodársko-podielnické družstvo Prašice so sídlom v Jacovciach a vecnými cenami prispela aj poslankyňa Európskeho parlamentu Katarína Neveďalová. Odbornými garantmi boli Výskumný ústav potravinársky, Úrad verejného zdravotníctva SR, Štátna veterinárna a potravinová správa SR, Slovenský mliekarensky zväz, Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka, Únia hydinárov Slovenska a Slovenský zväz pekárov, cestovinárov a cukrárov.

Okrem toho sa počas týždňa aktivít Hovorme o jedle uskutočnili aj odborné exkurzie žiakov do prevádzok poľnohospodárskych prvovýrobcov a producentov potravín pod názvom Cesta za jedlom. Záujem privítať žiakov, prezentovať im svoju činnosť a ukázať výrobné i spracovateľské prevádzky prejavilo takmer 30 poľnohospodárskych a 14 potravinárskych podnikov. Žiaci počas exkurzií získali množstvo zaujímavých informácií o pestovaní poľnohospodárskych plodín, chove hospodárskych zvierat, vyrábaných potravinách, spracovaných surovinách, spôsobe ich spracovania, bezpečnosti potravinárskej prevádzky, výhodách konzumácie lokálnych potravín, sezónnosti a rôznych ďalších aspektoch, ovplyvňujúcich ľudské stravovanie. Na prezentáciu pekárskej a cukrárskej výroby poslúžili osobitné exkurzie Cesta za chlebom do 12 stredných odborných škôl zameraných na vzdelávanie v týchto odboroch, ktoré boli určené pre žiakov II. stupňa základných škôl.

„Veríme, že aktivity v rámci súťaže Hovorme o jedle prispejú k tomu, aby sa deti a mládež začali nad touto problematikou vážnejšie zamýšľať“, povedal predseda SPPK Milan Semančík. „Deti dnes často nemajú predstavu, ako sa chovajú hospodárske zvieratá a pripravujú potraviny, preto považujeme za dôležité, aby si tieto medzery vo vedomostiach čím skôr odstránili. Zdravá výživa predstavuje fenomén, s ktorým sa podľa nás musia ľudia oboznamovať už od skorého veku. Aj preto sme pripravili túto súťaž a sme mimoriadne radi, že sa do nej zapojilo až 164 základných škôl s celkovým počtom 37 691 žiakov, čo prevýšilo naše očakávania. Hodnotiaca komisia posudzovala celkom 924 príspevkov, pričom až 40 základných škôl sa zapojilo do všetkých 10 súťažných tém. Ďakujeme všetkým riaditeľom, učiteľom i žiakom súťažiacich škôl za to, s akou chuťou a invenciou pristupovali k jednotlivým témam. A dúfame, že v tom budú pokračovať aj ďalej“.

Ako uviedol Š. Adam, prioritou MPRV SR je zvyšovanie predaja slovenských výrobkov na vnútornom trhu. „Preto sme príjemne prekvapení, že do súťaže Hovorme o jedle sa zapojil taký vysoký počet základných škôl a žiakov. Naše poďakovanie patrí ich manažmentom, učiteľom a vôbec všetkým, ktorí sa pričinili o to, že toto podujatie nebolo formálne a prinieslo množstvo zaujímavých a inovatívnych prístupov k jednotlivým súťažným témam. Veríme, že aj vďaka nemu sme zasa o krôčik bližšie k tomu, aby už samotné deti začali intenzívnejšie vnímať problematiku zdravej výživy, zdravého životného štýlu, ale napríklad aj spotrebiteľského patriotizmu, ktorý je vo viacerých krajinách dosť výrazný, zatiaľ čo na nás ešte v tomto smere ešte čaká veľa práce“, zdôraznil Š. Adam.

Organizátori súťaže udelil aj dve ocenenia vo forme vecných cien a to za mimoriadne aktívny prístup k súťaži „Hovorme o jedle“ pre tieto školy:

- Základná škola s materskou školou, Dubovany 177, 92 08 Veselé, Trnavský kraj

- Špeciálna základná škola, Rekreačná cesta 393, 968 01 Nová Baňa, Banskobystrický kraj

 

Ing. Stanislav NEMEC, tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood