Facebook Statistics
Značka Kvality

Tlačové správy

Svetová kuchyňa zo Slovenska prichádza na festivaly

27-05-2013

Unikátny receptár naučí ľudí variť medzinárodné špeciality zdravo, chutne a najmä po slovensky

 

Bratislava, 27. máj 2013 – Tibavské chilli con carne, humenské fondue či levické lasagne? Žiadny problém. Receptár „Svetová kuchyňa zo slovenských dobrôt,“ ktorý prináša návody na trinásť svetových delikates zo slovenských výrobkov so Značkou kvality SK sa predstavil na víkendovom festivale pod Bratislavským hradom. Na mieste, okrem iných, o Značke kvality SK hovoril aj moderátor Patrik Herman, známy ako bojovník za zdravú výživu.

Jedinečnú publikáciu si ľudia mohli vyzdvihnúť na Slovak Food Festivale počas celého víkendu od 24. mája, ako aj na bratislavskom Cirkul´arte v sobotu 25.mája a nedeľu 26. mája. Ďalšie gurmánske akcie budú pribúdať postupne v letných mesiacoch.

Potraviny označené Značkou kvality SK sú jedinou istotou, že minimálne 75 percent surovín v produkte pochádza zo Slovenska. Cez víkend sme všetkým gurmánom ukázali, že si z nich môžu svoje obľúbené jedlá pripraviť aj bez dovezených polotovarov,“ povedala generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) Zuzana Nouzovská a dodala: Starostlivým preverovaním už prešlo viac ako 500 slovenských výrobcov potravín, ktorí ponúkajú širokú škálu výrobkov aj pre najnáročnejších fanúšikov dobrého jedla.“ Veľvyslancom Značky kvality SK sa stal známy moderátor Patrik Herman, ktorý je bojovníkom nielen za spravodlivosť, ale aj proti rakovine, ktorá mu vzala blízkych. Ako sám hovorí: „Základom zdravia je zdravá výživa a základom zdravej stravy sú kvalitné suroviny.

Pôvod potravín je v čase, kedy si spotrebitelia nemôžu byť istí ich kvalitou, mimoriadne dôležitý. Preto ministerstvo značne urýchlilo, no i sprísnilo systém prideľovania Značky kvality SK.

Na Slovensku funguje národný program Značka kvality SK od roku 2004 a dodnes ju po posúdení odbornou komisiou získalo už viac ako 500 výrobkov od 78 slovenských výrobcov. Potraviny s touto značkou prejdú pred jej udelením podrobnou analýzou, či spĺňajú stanovené kritériá. Napríklad ich zloženie musí byť minimálne 75 percent zo slovenských surovín, všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území Slovenskej republiky (s výnimkou surovín z dovozu) a ich kvalitu a bezpečnosť kontroluje Štátna veterinárna a potravinová správa SR. Pritom domáce výrobky si môžu spotrebitelia kúpiť za rovnako dostupné ceny ako akciový tovar v obchodných reťazcoch.

Výrobky, ktoré majú nadštandardnú kvalitu a prevyšujú ďalšie im podobné produkty na trhu, môžu získať Značku kvality SK GOLD a právo používať zlaté logo značky. Značka kvality SK bude prezentovať domáce výrobky a ich výrobcov počas najbližších mesiacov rôznymi aktivitami zameranými na spotrebiteľov.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood