Vedecké stanoviská k bezpečnosti Lactobacillus diolivorans DSM 32074 a prípravku RONOZYME®WX
Pre technologické aditívum Lactobacillus diolivorans DSM 32074, používaného k zlepšeniu silážneho procesu bola navrhnutá minimálna dávka 1,0x108 KTJ/kg čerstvého materiálu. EFSA považuje bakteriálne druhy L. diolivorans za vhodné k hodnoteniu rizika založenom na prístupe kvalifikovanej prezumpcii bezpečnosti. Kedže totožnosť kmeňa bola jasne určená a nebola pozorovaná rezistencia voči antibiotikám je využitie aditíva v siláži pre životné prostredie a hospodárske zvieratá a výrobky zo zvierat kŕmených ošetrenou silážou sú bezpečné. Aditívum nepôsobí iritujúco na pokožu a oči, má však potenciál byť respiračným dráždidlom. Chýbajúce údaje o senzibilizačnom potenciáli látky na kožu nemožno vyvodiť závery o jej pôsobení. V zásobníku laboratórnych rozmerov boli prevedené 4 štúdie so vzorkami krmív s rozličným podielom sušiny a rozličným obsahom uhľovodíkov rozpustných vo vode. V korelácii so sledovanými parametrami bol tiež prevedený porovnávací experiment s ošetreným krmivom, resp. ošetrenou vzorkou. Lactobacillus diolivorans DMS 32074 pridaný v množstve 1,0x108 KTJ/kg krmiva mal potenciál zvýšiť aeróbnu stabilitu siláže pripravenej z ľahko, stredne ťažko a ťažko silážovateľného materiálu.
RONOZYME®WX je prípravok obsahujúci endo-1,4-β-xylanázu produkovanú geneticky modifikovaným kmeňom Aspergillus oryzase. Prípravok je momentálne autorizovaný pre výkrmovú hydinu, odstavené ošípané a výkrmové ošípané. Žiadateľ požiadal o zmenu produkčného kmeňa. Výrobný proces a zloženie prípravku pridávaného do krmiva nebolo zmenené a tak zostávajú v platnosti predchádzajúce tvrdenia o prídavnej látke. Nový produkčný kmeň sa získava z pôvodného materského kmeňa, podobne ako u predošlého kmeňa a nesie v sebe rovnaký gén pre xylanázu, avšak jeho sekvencia genetických modifikácií je odlišná. Bezpečnosť kmeňa príjemcu bola už skôr preskúmaná úradom EFSA. Panel FEEDAP dospel k záveru o RONOZYME®WX pripravovanom pomocou nového produkčného kmeňa v súvislosti s bezpečnosťou genetickej modifikácie, ktorý nepredstavuje nebezpečenstvo a ani produkčný kmeň, či jeho rekombinantná DNA neboli zistené vo fermentačnom prípravku používanom pri príprave aditíva. Na základe tolerančných štúdií a štúdii o účinnosti prevedených s aditívom získaným zo skoršieho produkčného kmeňa dospel panel uzatvára, že prídavná látka je bezpečná pre výkrmovú hydinu s obsahom 200 FXU/kg krmiva a v obsahu 400 FXU/kg je bezpečná pre krmivá pre odstavené ošípané, či výkrmové ošípané a účinná u druhov výkrmovej hydiny pri obsahu 100 FXU/kg krmiva a v prípade odstavených ošípaných a výrkmových ošípaných pri 200 FXU/kg.
Na základe toxikologických štúdií vykonaných s fermentačným prípravkom získaným z nového produkčného kmeňa, panel nenachádza dôvod pre obavy spojené s bezpečnosťou spotrebiteľa pri používaní prípravku ako aditíva do krmív. Pre životné prostredie toto aditívu nepredstavuje nebezpečenstvo, nedráždi oči ako pokožku, avšak panel FEEDAP nemohol dospieť k záveru o jeho senzitizačnom potenciáli. Aditívum je považované za možný respiračný senzitizér, nakoľkou povaha aktívnej látky je proteínová.