Veľtrh rôznych chutí, destinácii a zážitkov 2016
(Bratislava, 28. januára 2016) – Štátna tajomníčka ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Magdaléna Lacko - Bartošová sa zúčastnila na otvorení 23. ročníka veľtrhu gastronómie Danubius Gastro v bratislavskej Inchebe. Ocenila, že neodmysliteľnou súčasťou podujatia je prezentácia slovenského potravinárstva, a že záujem našich výrobcov o ňu každý rok narastá.
„A to nielen v národnom stánku, ktorý prezentuje Národný program podpory poľnohospodárskych produktov a potravín ZNAČKA KVALITY SK, ale aj ako samostatní vystavovatelia, resp. pod hlavičkou svojich samosprávnych organizácií. Značka kvality SK je jedna z ciest, ako priblížiť slovenskému spotrebiteľovi kvalitné potraviny z domácej výroby. Predstavuje garanciu najvyššej kvality poľnohospodárskeho a potravinárskeho výrobku a spotrebiteľa informuje o tom, že každý výrobok s logom značky splnil požiadavky stanovené zásadami na posudzovanie udeľovania značky, že výrobca dodržiava deklarovaný technologický postup a parametre kvality, čím tieto výrobky jednoznačne odlišuje od podobných výrobkov na trhu,“ uviedla štátna tajomníčka vo svojom príhovore.
Ďalej konštatovala, že považuje za nesmierne dôležité podporovať naše tradície, zachovávať výrobu originálnych a tradičných výrobkov typických pre špecifické regióny Slovenska, ktoré prispievajú k zachovaniu kultúrneho dedičstva a podporujú zamestnanosť a rozvoj na domácom vidieku. Cieľom MPRV SR je zabezpečiť výživu obyvateľstva, aby potraviny, ktoré sa doma vyprodukujú a vypestujú, mali doma aj svoj odbyt. Podpora ich produkcie je kľúčom k prosperite celej krajiny, pričom potravinársky priemysel zohráva dôležitú úlohu pri zabezpečení našej potravinovej sebestačnosti. Čoraz viac sa stretávame s tým, že domáci výrobcovia majú veľký problém etablovať sa medzi konkurenčnými produktmi zo zahraničia, hoci spĺňajú všetky požiadavky odberateľov, najmä na kvalitu. Je však pravdou, že slovenskí výrobcovia musia hľadať cesty k zlepšeniu svojej konkurencieschopnosti, produktivite a zefektívneniu výroby a predovšetkým musia zabezpečiť nový, inovatívny potenciál svojich výrobkov.
„Verím, že spoločnými silami prispejeme k zlepšeniu slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva, ako aj k zvýšeniu podielu slovenských výrobkov na pultoch našich obchodov. Apelujem tiež na slovenského spotrebiteľa, aby pri nákupnom rozhodovaní zvážil nielen cenu, ale predovšetkým pôvod potraviny a jej kvalitu s prihliadnutím na to, že kúpou slovenskej potraviny prispieva k rozvoju ekonomiky našej krajiny. Slovenský spotrebiteľ by nemal strácať zo zreteľa, že podpora slovenskej produkcie je kľúčom k prosperite celej krajiny, pričom poľnohospodárstvo a potravinársky priemysel zohrávajú dôležitú úlohu pri zabezpečení našej potravinovej sebestačnosti,“ povedala Magdaléna Lacko – Bartošová.
Veľtrh Danubius Gastro potrvá do 31. januára.