Odbor bezpečnosti potravín a výživy
Odbor bezpečnosti potravín a výživy vykonáva štátnu správu na úseku bezpečnosti potravinového reťazca a úradnej kontroly celého potravinového reťazca.
- v rámci úradnej kontroly celého potravinového reťazca:
- vypracúva viacročný plán úradných kontrol a výročné správy z implementácie viacročného plánu úradných kontrol
- zabezpečuje notifikácie hraničných inšpekčných staníc Európskej komisii
- zabezpečuje niektoré činnosti na úseku kontroly a monitoringu cudzorodých látok v potravinovom reťazci vrátane EÚ monitoringu rezíduí pesticídov v potravinách
- zabezpečuje poverenie národných referenčných laboratórií (NRL) a úradných laboratórií v rezorte pôdohospodárstva a rozvoja vidieka
- plní funkciu koordinátora NRL v rezorte pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a v rezorte zdravotníctva SR
- zabezpečuje notifikáciu NRL v rezorte pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a v rezorte zdravotníctva SR Európskej komisii
- zabezpečuje výkon 9 Národných kontaktných bodov (NKB) v oblasti bezpečnosti potravinového reťazca na európskej a medzinárodnej úrovni:
- NKB pre vedeckú a technickú spoluprácu s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA)
- NKB Generálneho riaditeľstva pre zdravie a bezpečnosť potravín (GR SANTE)
- NKB pre Better training for safer food (BTSF)
- NKB pre Codex Alimentarius pod gesciou Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO)
- Koordinačný bod siete INFOSAN na výmenu rutinných informácií (riadený WHO spoločne s FAO)
- NKB Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) pre nové potraviny odvodené z biotechnológií
- NKB pre geneticky modifikované potraviny a krmivá
- NKB siete PARERE pre predbežné posúdenie regulatívnej relevantnosti alternatívnych metód testovania na zvieratách
- NKB pre vedeckú podporu pre zdravie a welfare zvierat
- vykonáva koordináciu a kontrolu v rámci niektorých rezortných výskumných úloh, týkajúcich sa hodnotenia rizika a súvisiaceho zberu dát v oblasti bezpečnosti potravinového reťazca
- organizuje a spoluorganizuje vybrané národné i medzinárodné odborné podujatia v oblasti bezpečnosti potravinového reťazca (napr. vedecký kongres Zoonózy, alimentárne nákazy a nákazy z vody; vedecké sympózium Endokrinné disruptory; konferencia Mladí vedci – bezpečnosť potravinového reťazca)
- komunikuje problematiku bezpečnosti potravinového reťazca odbornej, ale i laickej verejnosti (prostredníctvom spolupráce so spotrebiteľskými združeniami, vydávaním infomateriálov, zverejňovaním informácií vo svojej sekcii webovej stránky MPRV SR a na sociálnych sieťach)
Certifikát systému manažérstva kvality
Odbor bezpečnosti potravín a výživy má kvôli efektívnejšiemu výkonu práce už od roku 2007 zavedený systém manažérstva kvality.
Aktuálny certifikát systému manažérstva kvality odbor získal na základe re-certifikačného auditu, ktorý sa konal 21. 10. 2022.
Certifikát sa vzťahuje na činnosť "Koordinácia problematiky bezpečnosti potravín a výživy" a potvrdzuje, že systém manažérstva kvality, zavedený na odbore, je v zhode s požiadavkami medzinárodnej normy kvality ISO 9001:2015.
Platnosť certifikátu je na obdobie 2022-2025, podlieha opakovanému potvrdeniu v ďalšom roku, pričom dodržiavanie systému manažérstva kvality bude overené 2 dohľadovými auditmi.