Anorganický arzén v potravinách - potvrdené obavy o zdravie
Vystavenie spotrebiteľov anorganickému arzénu v potravinách vyvoláva podľa záverov najnovšieho hodnotenia rizika tohto kontaminantu, ktoré vykonal úrad EFSA, obavy o zdravie. Toto zistenie potvrdzuje výsledky predchádzajúceho posúdenia rizík spojených s prítomnosťou anorganického arzénu v potravinách, ktoré úrad EFSA vykonal v roku 2009.
Európska komisia požiadala úrad EFSA, aby aktualizoval svoje hodnotenie anorganického arzénu a zohľadnil nové štúdie o jeho toxických účinkoch. Úrad EFSA konzultoval svoj návrh stanoviska s externými zainteresovanými stranami a pred jeho finalizáciou zvážil početné pripomienky, ktoré mu boli doručené.
Aké potraviny obsahujú anorganický arzén
Arzén je bežne sa vyskytujúca kontaminujúca látka, ktorá je prítomná v prírode. Vyskytuje sa v rôznych formách v závislosti od jeho chemickej štruktúry.
Potraviny sú hlavným zdrojom vystavenia anorganickému arzénu pre širokú európsku populáciu. K vystaveniu sa arzénu v potrave prispieva najmä ryža, výrobky na báze ryže ako aj obilniny a výrobky na báze obilnín. K expozícii prispieva aj pitná voda, hoci jej hladiny sú v Európe zvyčajne nízke.
Zdravotné riziká
Dlhodobý príjem anorganického arzénu sa spája s celým radom nepriaznivých účinkov na ľudské zdravie vrátane niektorých foriem rakoviny. Úrad EFSA pri svojom hodnotení považoval za najvýznamnejší škodlivý účinok zvýšený výskyt rakoviny kože spojený s vystavením anorganickému arzénu.
Pri posudzovaní genotoxických a karcinogénnych látok, ktoré sú neúmyselne prítomné v potravinovom reťazci, úrad EFSA vypočítava rozpätie expozície (MOE) pre spotrebiteľov. MOE je pomer dvoch faktorov: dávky, pri ktorej sa pozoruje malý, ale merateľný nepriaznivý účinok, a úrovne expozície látke pre danú populáciu. Nízka hodnota MOE predstavuje väčšie riziko ako vyššia hodnota MOE.
Na základe dostupných údajov zo štúdií na ľuďoch by MOE 1 alebo menej zodpovedala úrovni vystavenia anorganickému arzénu, ktorá by mohla byť spojená so zvýšeným rizikom rakoviny kože.
U dospelých sú hodnoty MOE nízke - pohybujú sa v rozmedzí od 2 do 0,4 u priemerných spotrebiteľov a od 0,9 do 0,2 u spotrebiteľov s vysokou spotrebou.
Ďalšie kroky
Úrad EFSA tiež posudzuje potenciálne riziká spojené s vystavením organickému arzénu v potravinách. Po dokončení tohto hodnotenia rizík sa posúdia možné riziká spojené s kombinovanou expozíciou organickému a anorganickému arzénu v potravinách.
Odkaz na vedecké publikácie nájdete na linkoch:
- Plain language summary: Update of the risk assessment of inorganic arsenic in f…
- Update of the risk assessment of inorganic arsenic in food
Tlačovú správu úradu EFSA nájdete na webovej stránke EFSA.