Pre správne fungovanie stránky povoľte Javascript vo Vašom prehliadači.
Kampane EFSA
08-07-2024
Leto je ako stvorené pre cestovanie a objavovanie nových miest. Či už sa vyberáte na hory, k vode alebo do mesta, v ruksakoch by vždy malo mať svoje miesto niečo malé pod zub. Teplé počasie však so sebou prináša aj vyššie riziko kontaminácie potravín, preto je potrebné pri príprave občerstvenia na cesty myslieť na to, že jedlo musí ostať čerstvé a bezpečné na konzumáciu aj pri vyšších teplotách. Dôležité je tiež správať sa zodpovedne a správne vytriediť všetok odpad, ktorý vznikne pri príprave jedla alebo počas samotného výletu.
26-06-2024
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), Európska komisia a partneri spúšťajú v 22 krajinách druhý ročník kampane na podporu zdravia rastlín #PlantHealth4Life. Cieľom osvetovej kampane, do ktorej sa po prvýkrát zapája aj Slovensko, je zvýšiť povedomie o chorobách a škodcoch, ktoré napádajú rastliny a môžu mať vážne ekonomické a ekologické následky. EFSA a partneri pripomínajú, že kľúčovú úlohu pri ochrane rastlín hrá okrem odborníkov aj verejnosť.
15-05-2024
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), Európska komisia a partneri spúšťajú v 22 krajinách druhý ročník kampane na podporu zdravia rastlín #PlantHealth4Life. Cieľom osvetovej kampane, do ktorej sa po prvýkrát zapája aj Slovensko, je zvýšiť povedomie o chorobách a škodcoch, ktoré napádajú rastliny a môžu mať vážne ekonomické a ekologické následky. EFSA a partneri pripomínajú, že kľúčovú úlohu pri ochrane rastlín hrá okrem odborníkov aj verejnosť.
13-05-2024
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spolu s partnermi v 18 členských krajinách EÚ sa po štvrtýkrát vracajú s osvetovou kampaňou Safe2Eat, ktorá spotrebiteľov učí kriticky uvažovať o každodennom výbere, skladovaní a spracovaní potravín.
21-09-2023
Čo je to nebezpečenstvo? Čo je to riziko?
Viete aký je medzi nimi rozdiel?
Poznaj nebezpečenstvo, zníž riziko!
Nebezpečenstvo je niečo, čo Vám môže potencionálne ublížiť.
Riziko je pravdepodobnosť, že nebezpečenstvo spôsobí zranenie.
07-06-2023
Ideálny čas na obľúbené letné pikniky a grilovačky v prírode so sebou prináša aj zvýšené riziká kontaminácie potravín. Teplé počasie je totiž ideálne pre rast baktérií, ktoré zapríčiňujú rôzne ochorenia tráviaceho traktu. Vhodným výberom potravín, ich správnym skladovaním, dostatočnou tepelnou úpravou pri varení a hygienou pri ich spracovaní, dokážeme predísť mnohým otravám z jedál. Na tieto riziká upozorňuje práve prebiehajúca kampaň Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) pod názvom „EÚ si vyberá bezpečné potraviny“. Dôležitú ochrannú a hygienickú funkciu plnia tiež obaly. Aj tie chránia spotrebiteľov pred nebezpečnou kontamináciou potravín a množstvom ochorení.
07-06-2023
Potraviny kontaminované škodlivými baktériami, vírusmi, parazitmi či chemickými látkami môžu byť príčinou rôznych črevných a iných chorôb. S blížiacim sa letom a obľúbenými piknikmi, opekačkami a grilovačkami je potrebné vo väčšej miere dbať na správny výber, skladovanie a tepelnú úpravu potravín, aby sme predchádzali ich kontaminácii. Pri príležitosti dnešného Svetového dňa bezpečnosti potravín na to upozorňuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
22-05-2023
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR po tretí raz spájajú svoje sily
v najnovšom ročníku celoeurópskej kampane na podporu boja proti africkému moru ošípaných (AMO). Cieľom kampane Zastavme africký mor ošípaných je zvyšovať povedomie chovateľov ošípaných, poľovníkov a veterinárov o tejto vysoko nákazlivej chorobe, ktorá je pre človeka neškodná, no pre ošípané a diviaky smrteľná. Odborníci poukazujú na dôležitosť prevencie, detekcie a nahlasovania podozrivých prípadov.
21-07-2022
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spustil ďalší ročník kampane na zastavenie šírenia afrického moru ošípaných (AMO). Kampaň realizuje EFSA v 18 európskych krajinách. Po druhýkrát je súčasťou kampane aj Slovenská republika.
07-03-2022
Národný kontaktný bod EFSA (Odbor bezpečnosti potravín a výživy MPRV SR) v spolupráci s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pripravil leták o bezpečnom rozmrazovaní potravín v slovenskom jazyku.
13-10-2021
Spôsob prípravy potravín je dôležitý. Pri nevhodnom spracovaní sa v nich totiž môžu objaviť látky, ktoré sú pre naše zdravie škodlivé. Jednou z nich je akrylamid.