Facebook Statistics
Značka Kvality

V lete pozor na otravu jedlom

07-06-2023

Ideálny čas na obľúbené letné pikniky a grilovačky v prírode so sebou prináša aj zvýšené riziká kontaminácie potravín. Teplé počasie je totiž ideálne pre rast baktérií, ktoré zapríčiňujú rôzne ochorenia tráviaceho traktu. Vhodným výberom potravín, ich správnym skladovaním, dostatočnou tepelnou úpravou pri varení a hygienou pri ich spracovaní, dokážeme predísť mnohým otravám z jedál. Na tieto riziká upozorňuje práve prebiehajúca kampaň Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) pod názvom „EÚ si vyberá bezpečné potraviny“. Dôležitú ochrannú a hygienickú funkciu plnia tiež obaly. Aj tie chránia spotrebiteľov pred nebezpečnou kontamináciou potravín a množstvom ochorení.

Škodlivé baktérie, vírusy, parazity a chemické látky, ktoré môžu byť príčinou rôznych črevných chorôb, sa prenášajú najmä rukami a kuchynskými pomôckami. Citlivé na kontamináciu sú najmä surové mäso, vajcia či nepasterizované mliečne výrobky. Nebezpečné ochorenia si však môžeme privodiť aj zjedením neumytej zeleniny a ovocia.

„Na správnu hygienu pri príprave jedla a dostatočnú tepelnú úpravu surovín by sme mali dbať za každých okolností a v každom ročnom období. V lete sa však riziko kontaminácie potravín výrazne zvyšuje. Apelujeme preto na ľudí, aby dodržiavali zásady správneho skladovania a prípravy jedál, a vyhli sa tak nepríjemným ochoreniam, ako je napríklad salmonelóza,“ hovorí Ing. Denisa Petrakovičová, generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Potrápiť nás ale môže aj baktéria E.coli či rôzne potravinové alergény. Zdraviu škodlivé látky sa môžu v jedle objaviť aj pri nevhodnom spracovaní potravín. Pri opekaní či grilovaní sa odporúča jedlo nespáliť, ale len jemne prepiecť, a nepreháňať to s vyprážaním. V potravinách obsahujúcich väčší podiel škrobu sa totiž počas spracovania pri teplotách vyšších ako 120°C tvorí chemická látka akrylamid, ktorý podľa výskumov zvyšuje riziko vzniku rakoviny.

Salmonelóze sa dá predchádzať

Medzi najznámejšie a najčastejšie patogénne mikroorganizmy, ktoré môžu obsahovať kontaminované potraviny, patrí salmonela. „Každoročne spôsobí v Európe až 91 000 prípadov salmonelózy. Zdrojom nákazy sú surové potraviny, predovšetkým produkty z hydiny, morské živočíchy, nedostatočne tepelne upravené vajcia, zmrzlina, nepasterizované majonézy či  krémové zákusky,“ vysvetľuje Denisa Petrakovičová. Kľúčové pri príprave jedál je dôsledné a pravidelné umývanie rúk pri varení. Rovnako dôležité je čistiť všetky pracovné plochy a náradie používané pri príprave jedla. Odporúča sa neumývať hydinové mäso pod tečúcou vodou. Pri rozbíjaní vajec je potrebné dávať si pozor na to, aby ste ich obsah nekontaminovali škrupinou alebo rukami. Správna tepelná úprava zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. Varenie potravín pri teplote nad 70 °C môže pomôcť zaistiť ich bezpečnosť pre konzumáciu.

Ovocie a zeleninu dôkladne umývajte

Odborníci varujú pred neumytým ovocím a najmä zeleninou, na ktorých sa môžu objaviť nebezpečné baktérie E.coli. Všetky druhy zeleniny a čerstvé sezónne ovocie je pred konzumáciou potrebné dôkladne umyť a niektoré aj olúpať. Vyhnete sa tak nepríjemným črevným problémom, bolesti brucha a horúčkam. Dôležité je aj správne skladovanie potravín. Nenechávajte uvarené jedlá viac ako dve hodiny pri izbovej teplote a rozmrazené potraviny opakovane nezamrazujte. Uvarené jedlá dôkladne prihrievajte pred konzumáciou. Kupujte len bezpečné a čerstvé potraviny s nepoškodeným obalom.

Obal chráni potraviny aj spotrebiteľa

Práve obaly plnia pri bezpečnosti a hygienickej ochrane potravín nenahraditeľnú úlohu. Dnes sú obaly čoraz diskutovanejšou témou, pretože na jednej strane produkujú veľa odpadu a niektoré potraviny sú vo viacerých obaloch zbytočne balené, no na druhej strane plnia dôležitú ochrannú funkciu. Na tieto témy dlhodobo upozorňuje OZV ENVI - PAK, ktorá primárne poukazuje na správne triedenie obalov, ale venuje sa aj témam potravinovej zodpovednosti.  „Obal chráni potraviny nielen počas prepravy, ale aj počas jej vystavenia v regáli. Ľudia si v predajni tovar vyberajú, chytajú do rúk a prekladajú. Životnosť nebalených produktov by sa týmto výrazne obmedzila,“ približuje význam obalov Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie z OZV ENVI - PAK. Obaly v konečnom dôsledku chránia spotrebiteľov pred nebezpečnou kontamináciou potravín a množstvom ochorení s tým spojených a tiež pomáhajú znížiť podiel potravinového odpadu o 20 %.

Ročne vyhodíme 83 kg potravín na obyvateľa

Z najaktuálnejších výsledkov celoeurópskeho monitorovania potravinového odpadu, ktoré zverejnil Eurostat, vyplýva, že na Slovensku sme v roku 2020 vyhodili až 456 tisíc ton potravín, čo je približne 83 kg na obyvateľa. Až 78 % potravinového odpadu pritom pochádza z domácností, najčastejšie vyhadzujeme zvyšky uvareného jedla, chlieb, pečivo, ovocie a zeleninu.

Ako správne naložiť s odpadom z kuchyne?

Ideálnym riešením je odpad vôbec netvoriť. Istému objemu odpadu sa vo výsledku zrejme vyhnúť nedá, keď už však nejaký odpad v kuchyni vznikne, je dôležité ho správne vytriediť. Potravinový odpad patrí do triedeného zberu kuchynského bioodpadu. Ten je vo väčšine miest a obcí zavedené od 1. 1. 2021, od začiatku tohto roka sa pridali aj Bratislava a Košice. „Ľudia si na nový systém triedenia kuchynského bioodpadu postupne zvykajú. Ešte neprešlo dosť času na to, aby sme hodnotili prvé celoslovenské výsledky. Ale už teraz vieme povedať, že na skládkach končí čoraz menej odpadu. Môže to byť výsledkom nielen toho, že sa v triedení odpadov neustále zlepšujeme, ale aj v zavedení zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu,“ vysvetľuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie  OZV ENVI - PAK.

V nadväznosti na kampaň úradu EFSA „EÚ si vyberá bezpečné potraviny“ sa 18. 7. 2023 uskutočnila tlačová konferencia na bratislavskej Kuchajde „Grilovanie bez nástrah: Ako pripraviť bezpečné a zdravé jedlá bez zbytočného plytvania potravinami“, ktorej cieľom bolo upriamiť pozornosť spotrebiteľov nato, že práve v lete je dôležité v oveľa väčšej miere dbať na správne skladovanie a tepelnú úpravu potravín, aby sa predchádzalo ich kontaminácii a rôznym chorobám. Tiež treba klásť dôraz aj na udržateľnosť: naučiť ľudí pripravovať jedlo bez zvyškov, prípadne ak nám pri grilovaní a pikniku vznikne nejaký odpad, tak ich naučiť, ako tento odpad správne vytriediť.

O kampani

Kampaň „EÚ si vyberá bezpečné potraviny“ (#EUChooseSafeFood) realizuje EFSA spolu s partnermi v 16 členských štátoch EÚ. Cieľom je upriamiť pozornosť na špičkové vedecké poznatky o bezpečnosti potravín v EÚ, vďaka ktorým patria európski spotrebitelia medzi najlepšie chránených a informovaných spotrebiteľov na svete, pokiaľ ide o potraviny. Kampaň pomáha občanom európskych krajín kriticky uvažovať pri každodennom výbere, skladovaní a spracovaní potravín.

Viac informácií nájdete na: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood

O ENVI - PAK

OZV ENVI - PAK je organizácia zodpovednosti výrobcov podľa zákona o odpadoch. Bola prvou oprávnenou organizáciou na Slovensku. Pomáha s plnením povinností výrobcov obalov a neobalových výrobkoch podľa zákona o odpadoch. Zabezpečuje triedený zber odpadov z obalov a neobalových výrobkov, ich zhodnocovanie a recykláciu. ENVI - PAK riadia veľké medzinárodné spoločnosti, ktoré prenášajú svoju expertízu o fungovaní odpadového hospodárstva z iných trhov aj na Slovensko. Je pre ne dôležitá transparentnosť a predvídateľnosť podnikateľského prostredia, za ktorú sa OZV ENVI - PAK zasadzuje.

Viac informácií nájdete na: https://envipak.sk

Kontakty pre médiá

Téma bezpečnosti potravín:
Seesame
Karolína Šramová
[email protected]
+421 908 929 187

Téma potravinového odpadu:
ENVI - PAK, a.s.
Jana Gemeranová
[email protected]
+421 908 297 344 

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood