Facebook Statistics
Značka Kvality

Európska konferencia na tému Xylella: „Výskum napreduje; pripravenosť a včasné odhalenie zostávajú kľúčové“

23-08-2023

Zdroj obrázka: EFSA

Hlavné závery celosvetového stretnutia stoviek vedeckých odborníkov, ktoré zhromaždil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) hovoria o tom, že výskum Xylella fastidiosa napreduje vo viacerých oblastiach vrátane odolných rastlín, hmyzích vektorov, cielených stratégií kontroly škodcov a pokročilých technológií na včasnú detekciu, ako sú techniky analýzy obrazu. V boji proti tejto baktérii, ktorá naďalej ohrozuje európske hospodárstvo a životné prostredie, je naďalej kľúčová pripravenosť a včasná detekcia.

Úrad EFSA organizoval 4. európsku konferenciu o Xylella fastidiosa (BeXyl, BIOVEXO, ERC MultiX a EUPHRESCO), ktorá sa konala 20. augusta 2023 v Lyone vo Francúzsku v rámci týždenného Medzinárodného kongresu o rastlinnej patológii, s príspevkom hlavných európskych iniciatív EÚ a nadnárodných výskumných iniciatív. Na podujatí sa zišlo viac ako 200 odborníkov na Xylellu z celého sveta, aby diskutovali o súčasnom stave výskumu zameraného na kontrolu tejto baktérie.

Medzi hlavné výsledky prezentované na podujatí patrili aktuálne informácie o stave epidémií v EÚ, pokroky v odolnosti voči Xylelle u mandlí, hrozna a olív, lepšie poznatky o jej hmyzích vektoroch, ktoré umožňujú lepšiu kontrolu a pokročilé nástroje na včasnú detekciu.

Kampaň #PlantHealth4Life

Keďže škodcovia a choroby rastlín predstavujú pre Európu významnú hospodársku a sociálnu hrozbu, úrad EFSA v spolupráci s Európskou komisiou a členskými štátmi spustil v roku 2023 kampaň #PlantHealth4Life. Cieľom tejto viacročnej iniciatívy, ktorá sa opiera o komplexnú analýzu postojov a správania voči zdraviu rastlín v celej EÚ, je zvýšiť povedomie európskych občanov o význame zdravia rastlín a zodpovednosti každého z nás za jeho ochranu.

Xylella komiks

Úrad EFSA pridal do svojej komunikácie o rizikách kreatívny nástroj a uverejnil štvorstranový komiks s názvom „Fastidious X, the fearsome killer“, v ktorom zdôrazňuje význam vedy pri vypracúvaní stratégií na riešenie hrozieb pre zdravie rastlín, ako je napríklad Xylella. Komiks, ktorý zdôrazňuje spoluprácu na všetkých úrovniach vrátane zapojenia občanov, je k dispozícii vo viacerých jazykoch EÚ.

Pre viac informácií o konferencii navštívte webovú stránku podujatia, kde nájdete program, zborník abstraktov a záznam konferencie (k dispozícii čoskoro).

Viac informácií nájdete aj na webovej stránke úradu EFSA.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood