Ftaláty v plastových materiáloch určených na styk s potravinami
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) aktualizoval svoje hodnotenie rizika ftalátov používaných v plastových materiáloch určených na styk s potravinami.
Čo sú ftaláty?
Ftaláty sú chemikálie používané na zmäkčenie plastov používaných v širokom spektre premyselných a spotrebiteľských výrobkov, vrátane plastových materiálov určených na styk s potravinami, ako je napr. PVC.
Akú prácu v problematike ftalátov nedávno dokončila EFSA?
EFSA zverejnila vedecké stanovisko k 5 ftalátom, ktoré sú povolené na používanie v plastových materiáloch určených na styk s potravinami (FCM):
- di-butylphthalate (DBP) – FCM No 157
- butyl-benzyl-phthalate (BBP) – FCM No 159
- bis(2-ethylhexyl)phthalate (DEHP) – FCM No 283
- di-isononylphthalate (DINP) – FCM No 728
- di-isodecylphthalate (DIDP) – FCM No 729
Bezpečnosť týchto látok EFSA vyhodnotila už v roku 2005. EFSA však bola vzhľadom na nové vedecké dáta požiadaná o prehodnotenie bezpečnej miery pre týchto 5 ftalátov používaných vo FCM a mala vyhodnotiť, či aktuálna expozícia týmto ftalátom predstavuje nebezpečenstvo pre verejné zdravie.
Aká je bezpečná miera prítomnosti týchto ftalátov v materiáloch určených na styk s potravinami?
Odborníci EFSA určili na základe účinkov látky na reprodukčný systém novú hodnotu skupinovej miery bezpečnosti. Skupinový prípustný denný príjem (TDI) pre 4 z 5 ftalátov (DBP, BBP, DEHP a DINP) EFSA určila ako 50 µg/kg telesnej hmotnosti za deň. TDI predstavuje odhadované množstvo látky, ktorú môžu ľudia denne prijímať počas celého života a bez akýchkoľvek významných rizík pre zdravie. Kľúčovým účinkom, na základe ktorého bola hodnota TDI určená, je pokles hladiny testosterónu u plodu. Ftalát DIDP nemá na hladinu testosterónu u plodu vplyv, a preto bola pre tento ftalát určená samostatná hodnota TDI ako 150 µg/kg telesnej hmotnosti za deň, a to na základe účinkov DIDP na pečeň (podobne ako v hodnotení z roku 2005).
Všetky hodnoty TDI EFSA určila ako dočasné hodnoty, nakoľko existujú nejasnosti ohľadne iných účinkov, než sú účinky na reprodukciu. Tiež nie je ujasnené, ako je to s príspevkom plastových FCM k celkovej expozícii spotrebiteľa ftalátom. Experti EFSA odborníci zdôrazňujú, že je potrebné sa venovať týmto nejasnostiam zvážením celého súboru faktov a dát.
Existujú nejaké obavy o bezpečnosť?
Aktuálna expozícia týmto ftalátom z potravín nepredstavuje nebezpečenstvo pre verejné zdravie. Výživová expozícia pre ftaláty DBP, BBP, DEHP a DINP je u priemerných spotrebiteľov v hodnote 7 µg/kg telesnej hmotnosti, čo predstavuje 7 x nižšiu hodnotu, ako je stanovená miera bezpečnosti. Expozícia u nadmerných konzumentov je určená ako 12 µkg/kg telesnej hmotnosti, čo znamená, že je 4 x nižšia ako je miera bezpečnosti. V prípade DIDP je výživová expozícia u nadmerných konzumentov až 1500 x nižšia, ako je miera bezpečnosti.
Nastali zmeny v porovnaní s hodnotením vykonaným EFSA v roku 2005?
Nové hodnotenie 5 ftalátov je v súlade s hodnotením z roku 2005, pokiaľ ide o najcitlivejšie účinky týchto látok a ich jednotlivých TDI. Hlavné rozdiely sa týkajú vylepšeného odhadu výživovej expozície ftalátom a zavedenia skupinového TDI pre 4 ftaláty, čím sa zohľadnila kombinovaná expozícia viacerým ftalátom naraz. Takýto kombinovaný výskyt je bežný a je potvrdený dátami zo štúdií s ľuďmi (napr. sa našli ich stopy v moči).
Viac informácií nájdete na webovej stránke EFSA.
Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel.: +39 0521 036 149
E-mail: [email protected]