Facebook Statistics
Značka Kvality

Glyfosát: žiadne kritické oblasti vzbudzujúce obavy; zistené nedostatky v údajoch

12-07-2023

Pri hodnotení vplyvu glyfosátu na zdravie ľudí, zvierat a životné prostredie sa neidentifikovali kritické oblasti, ktoré by vzbudzovali obavy. V záveroch úradu EFSA sa uvádzajú niektoré nedostatky v údajoch - ako otázky, ktoré nebolo možné dokončiť, alebo nevyriešené otázky, ktoré majú Európska komisia a členské štáty zvážiť v ďalšej fáze procesu obnovenia schválenia. Toto sú hlavné zistenia odborného „peer review“ preskúmania hodnotenia rizík glyfosátu úradom EFSA, ktoré vykonali orgány štyroch členských štátov (konajúce spoločne ako „spravodajské členské štáty“).

Úrad EFSA pri „peer review“ preskúmaní hodnotenia rizika účinnej látky glyfosátu v súvislosti s rizikom, ktoré predstavuje pre ľudí a zvieratá alebo pre životné prostredie, nezistil žiadne kritické oblasti, ktoré by vzbudzovali obavy. Obavy sú definované ako kritické, ak ovplyvňujú všetky navrhované použitia hodnotenej účinnej látky (napr. použitie pred sejbou, použitie po zbere úrody atď.), čím bránia jej schváleniu alebo obnoveniu.

V roku 2022 Európska chemická agentúra (ECHA) vykonala hodnotenie nebezpečnosti glyfosátu a dospela k záveru, že nespĺňa vedecké kritériá na klasifikáciu ako karcinogénna, mutagénna alebo reprotoxická látka. Úrad EFSA použil klasifikáciu nebezpečnosti agentúry ECHA na účely hodnotenia rizík glyfosátu v EÚ.

Medzi nevyriešené problémy patrí okrem iného nedostatok informácií o toxicite jednej zo zložiek prítomných v zložení pesticídov na báze glyfosátu predloženom na hodnotenie, ktoré sú potrebné na uzavretie hodnotenia rizika zloženia pre reprezentatívne použitie. V prípade tohto prípravku neboli zistené žiadne náznaky akútnej toxicity a genotoxicity.

V oblasti biodiverzity odborníci uznali, že riziká spojené s reprezentatívnym používaním glyfosátu sú komplexné a závisia od viacerých faktorov.

Pokiaľ ide o oblasť ekotoxikológie, súbor údajov umožnil konzervatívny prístup k hodnoteniu rizika, ktorý identifikoval vysoké dlhodobé riziko pre cicavce pri 12 z 23 navrhovaných použití glyfosátu.

Transparentnosť procesu

„Hodnotenie rizík a „peer review“ preskúmanie glyfosátu predstavuje prácu desiatok vedcov z úradu EFSA a členských štátov v procese, ktorý trval viac ako tri roky. Je založené na hodnotení mnohých tisícok štúdií a vedeckých článkov a zahŕňa aj cenné podnety získané počas verejných konzultácií“ uviedol vedúci oddelenia úradu EFSA pre hodnotenie rizík Guilhem de Seze.

Background

Glyfosát je chemická látka používaná v mnohých herbicídnych prípravkoch a jeho používanie v Európe podlieha prísnej regulácii. Glyfosát je v súčasnosti schválený na používanie v EÚ do 15. decembra 2023. Posúdenie rizík členskými štátmi a následné „peer review“ preskúmanie úradom EFSA sa uskutočnilo ako súčasť právneho procesu na obnovenie schválenia jeho používania v Európe.

Ďalšie kroky a publikácia

Závery úradu EFSA o „peer review“ preskúmaní hodnotenia rizika glyfosátu boli 6.7.2023 poskytnuté Európskej komisii a členským štátom s cieľom informovať ich o rozhodnutí, či ponechať glyfosát na zozname schválených účinných látok pesticídov EÚ.

Úrad EFSA zverejní svoje závery a všetky podkladové dokumenty súvisiace s „peer review“ preskúmaním a hodnotením rizík v plnom znení na svojej webovej stránke. Očakáva sa, že závery budú zverejnené do konca júla 2023 a podkladové dokumenty, ktoré majú niekoľko tisíc strán, budú zverejnené od konca augusta do polovice októbra 2023.

Viac informácií o zisteniach „peer review“ preskúmania úradu EFSA a postupe hodnotenia bezpečnosti pesticídov v EÚ nájdete na:

Viac informácií o glyfosfáte nájdete na webovej stránke úradu EFSA.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood