Hodnotenie bezpečnosti cukrov v strave sa posúva
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) informoval o zmene časového horizontu hodnotenia bezpečnosti cukrov v strave. K odkladu došlo v dôsledku pandémie COVID-19, ktorá ovplyvnila vykonanie review mimoriadne veľkého objemu vedeckých informácií.
Výstupom hodnotenia bude vedecké stanovisko EFSA. Verejná konzultácia k návrhu vedeckého stanoviska EFSA sa bude podľa nového plánu konať v polovici roka 2021. Stanovisko by malo byť oficiálne prijaté do konca roka 2021.
Odborníci EFSA na výživu sa v rámci hodnotenia pokúsia určiť mieru najvyššej prípustnej hranice horného príjmu (tolerable upper intake level, TUIL) pre celkové/pridané/voľné cukry v strave. Pokiaľ nebude mať EFSA k dispozícii dostatok údajov na stanovenie TUIL, na účely charakterizácie rizika použije iné dostupné hodnoty.
Vedecké stanovisko EFSA pomôže členským štátom EÚ pri tvorbe odporúčaní k spotrebe cukrov v strave a tiež pri tvorbe výživových smerníc.
Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA.
Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel. +39 0521 036 149
Email [email protected]