Hodnotenie bezpečnosti enzýmu aqualyzín 1 produkovaného GM kmeňom B. subtilis LMGS 25520
Potravinárskym enzýmom hodnoteným v tomto stanovisku je aqualyzín 1 (EC 3.4.21.111) produkovaná geneticky modifikovaným kmeňom Bacillus subtilis LMGS 25520 spoločnosťou Puratos N. V. Enzým neobsahuje produkčný mikroorganizmus. Aqualyzín 1 je určený na použitie v procesoch pečenia. Na základe odporúčaných maximálnych úrovní použitia a na základe údajov o spotrebe potravín pochádzajúcich z EFSA databázy spotreby potravín, dietetická expozícia enzýmom vyjadrená cez TOS bola stanovená na hodnotu 2,13 mg TOS/kg telesnej hmotnosti (t.hm.) za deň pre európsku populáciu. Testy genotoxicity nepreukázali obavy z bezpečnosti enzýmu. Alergenicita bola hodnotená porovnaním aminokyselinovej sekvencie so sekvenciami známych alergénov; bolo zaznamenaných 23 zhôd (20 respiračných a 3 dermálne alergény). Avšak Panel EFSA usúdil, že neexistujú žiadne indikácie pre potravinové alergické reakcie pre tento konkrétny enzým, ktorý by súvisel s expozíciou v potravinách. Neboli zistené žiadne bezpečnostné obavy v súvislosti s genetickými modifikáciami, výrobným procesom, poskytnutými údajmi o zložení a biochemické údajmi, ako aj s hodnotením alergénnosti a genotoxicity. Panel EFSA dospel k záveru, že rozsah expozície vypočítaný z hodnoty NOAEL stanovenej pomocou 90-dňovej štúdie perorálnej toxicity s opakovanou dávkou a z hodnoty dietetickej expozície je nedostatočný, aby mohol vyhlásiť, že enzým nevzbudzuje žiadne obavy bezpečnosti v zmysle jeho plánovaného využitia. Panel EFSA zároveň informoval, že v každej testovanej šarži enzýmu bola prítomná rekombinantná DNA.
Celé stanovisko je dostupné na webovom sídle EFSA: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5170