Nákazy baktérií Salmonella vo viacerých krajinách spojené s čokoládovými výrobkami – aktualizované informácie
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) aktualizovali svoje hodnotenie publikované 12. apríla 2022, ktoré súviselo s hlásením prípadov ochorení spôsobených baktériou Salmonella typhimurium v mnohých krajinách a súvisiacich s čokoládovými výrobkami spoločnosti v jej belgickom závode.
Počet nahlásených prípadov ochorení spôsobených baktériou Salmonella Typhimurium predstavoval k 12. máju 2022 celkom 324 v EÚ/EHP a Spojenom kráľovstve (vrátane pravdepodobných aj potvrdených prípadov). Počet hlásených prípadov teraz už vykazuje klesajúcu tendenciu. Prípady boli hlásené v dvanástich krajinách EÚ/EHP (Rakúsko, Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Írsko, Taliansko, Luxembursko, Holandsko, Nórsko, Španielsko a Švédsko), plus Spojené kráľovstvo, Švajčiarsko, Kanada a USA.
Dňa 8. apríla 2022 Úrad pre bezpečnosť potravín v Belgicku zastavil výrobu čokoládových výrobkov v závode, v ktorom bola zistená prítomnosť konkrétnych kmeňov baktérie Salmonella Typhimurium.
V krajinách, do ktorých boli distribuované čokoládové výrobky z identifikovaného belgického závodu, boli všetky tieto výrobky stiahnuté z trhu. Príslušné vnútroštátne orgány zodpovedné za bezpečnosť potravín v jednotlivých krajinách publikovali verejné oznámenia a varovania spotrebiteľom.
- Spoločné hodnotenie úradu EFSA a ECDC - prvá aktualizácia
Multi-country outbreak of monophasic Salmonella Typhimurium sequence type 34 linked to chocolate products – first update - Pôvodná súhrnná správa úradu EFSA a ECDC týkajúca sa vyšetrovania prípadov spôsobených baktériou Salmonella typhimurium
Rapid outbreak assessment: Multi-country Salmonella outbreak linked to chocolate products
Tlačovú správu nájdete na webovej stránke EFSA