Národný dietetický prieskum u dospelých na Cypre
Projekt CY 2014-2017-Lot2 je Národný dietetický prieskum vykonaný na Cypre. Projekt bol financovaný prostredníctvom Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) v rámci „EU Menu projektu“.
Cieľom prieskumu bolo zhromažďovanie podrobných, harmonizovaných a kvalitných údajov o spotrebe potravín u dospievajúcich a dospelých obyvateľov na Cypre (vo veku 10 - 74 rokov vrátane tehotných žien). Na prieskume sa zúčastnilo celkovo 812 ľudí (dospievajúci vo veku 10 - 17 rokov, dospelí vo veku 18 - 64 rokov a starí obyvatelia vo veku 65 - 74 rokov) a tiež 204 tehotných žien. Pri výbere účastníkov do prieskumu sa uplatnila metóda náhodného výberu vzorky obyvateľstva za použitia zoznamu poštových smerovacích čísiel na Cypre.
Okrem informácií o spotrebe jednotlivých kategórií potravín (zelenina, strukoviny, mliečne výrobky, mäso, ryby, hydina, oleje a orechy) boli tiež zbierané údaje o frekvencii spotreby potravín a výživových doplnkov. V rámci prieskumu sa zaznamenali tiež informácie o hmotnosti, výške a úrovni fyzickej aktivity účastníkov.
V každej fáze prieskumu bola použitá kontrola kvality, ktorá zabezpečuje dôveryhodnosť zhromaždených údajov.
Údaje o spotrebe potravín boli zaznamenané v softvéri „Greek Diet“ a tiež kódované podľa klasifikácie FoodEx2, takže budú zahrnuté do Komplexnej databázy EFSA pre konzumáciu potravín v Európe.
Výsledky prieskumu sú dostupné na webovom sídle EFSA.