Facebook Statistics
Značka Kvality

Nový nástroj EFSA pomôže pri označovaní dátumu na potravinách

04-12-2020

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyvinul nástroj, ktorý pomôže prevádzkovateľom potravinárskych podnikov pri označovaní dátumu na potravinách. Vďaka nástroju sa jednoduchšie rozhodnú, kedy na svojich výrobkoch použiť výraz „dátum spotreby“ (use by) alebo „dátum minimálnej trvanlivosti“ (best before).

Aký je rozdiel v dátume spotreby a dátume minimálnej trvanlivosti?

  • „dátum spotreby“ sa týka bezpečnosti: potraviny by sa po tomto dátume nemali jesť, a to ani v prípade, keď vyzerajú a voňajú, ako by mali
  • „dátum minimálnej trvanlivosti“ sa vzťahuje na kvalitu: potraviny sú bezpečné aj po uplynutí tohto dátumu, no môže byť ovplyvnená napr. ich chuť a textúra

Menej potravinového odpadu a jednoduchšie označovanie?

Európska komisia odhaduje, že z 88 miliónov ton potravinového odpadu, ktorý sa ročne vyprodukuje v EÚ, súvisí až 10 % s označovaním dátumu na potravinách.

Kostas Koutsoumanis, predseda panelu EFSA pre biologické riziká: „Jasné a správne informácie na obaloch a lepšie pochopenie a použitie označenia dátumov na potravinách môžu pomôcť pri znižovaní plytvania potravinami v EÚ, pri súčasnom zaistení bezpečnosti potravín. Toto vedecké stanovisko predstavuje v tomto smere krok vpred.“

Nástroj, ktorý je uvedený vo vedeckom stanovisku EFSA, je štruktúrovaný ako „rozhodovací strom“ s otázkami. Séria otázok pomôže prevádzkovateľom potravinárskych podnikov určiť či je na obale potrebné uviesť „dátum spotreby“ alebo „dátum minimálnej trvanlivosti“. Prevádzkovateľ potravinárskeho podniku si musí premyslieť či existujú požiadavky na označovanie dátumu pre určitú kategóriu potravín, či je výrobok podrobený akejkoľvek úprave na elimináciu mikrobiálnej kontaminácie alebo či sa s výrobkom pred zabalením opätovne zaobchádza. Dôležité je tiež zohľadniť vlastnosti a podmienky skladovania potraviny.

Panel EFSA pre biologické riziká zverejní ďalšie stanovisko k tejto téme v roku 2021. Predmetom budú informácie pre spotrebiteľov ohľadom podmienok skladovania, termínoch spotreby po otvorení a postupoch rozmrazovania výrobku.

Pôvodné znenie tlačovej správy nájdete na webovej stránke EFSA

Médiá sa v prípade otázok môžu obrátiť na:
EFSA Media Relations Office
Tel. +39 0521 036 149
Email [email protected]

Iní ako predstavitelia médií sa môžu obrátiť na Ask EFSA Service.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood