Používanie antitibiotík u zvierat klesá
Používanie antibiotík má podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) klesajúcu tendenciu.
Používanie antibiotík sa znížilo a to predovšetkým u zvierat určených na výrobu potravín.
Správa EFSA, ktorá vychádza z prístupu One Health, predstavuje zistenia troch agentúr EÚ a prezentuje výsledky spracovania ich údajov o spotrebe antibiotík a vzniku antimikrobiálnej rezistencie (AMR) v Európe v rokoch 2016 - 2018.
Výrazný pokles používania antibiotík u zvierat určených na výrobu potravín naznačuje, že opatrenia prijaté na úrovni krajín na zníženie ich používania sa ukazujú ako účinné. Používanie triedy antibiotík nazývaných polymyxíny sa medzi rokmi 2016 a 2018 u zvierat určených na výrobu potravín znížilo takmer na polovicu. Ide o pozitívny vývoj, pretože polymyxíny sa používajú aj v nemocniciach na liečbu pacientov infikovaných baktériami rezistentnými na viacero liekov. Situácia v EÚ je rôznorodá - situácia sa výrazne líši v závislosti od krajiny a triedy antibiotík.
Správa tiež poukazuje na súvislosti medzi konzumáciou antibiotík látok u zvierat a AMR u ľudí.
Existuje tu aj prepojenie s baktériami. Príkladom toho je rod baktérií Campylobacter spp., ktorý sa nachádza v zvieratách určených na výrobu potravín a u ľudí spôsobujú infekcie vyvolané potravinami. Odborníci zistili súvislosť medzi rezistenciou na tieto baktérie u zvierat a rezistenciou na rovnaké baktérie u ľudí.
Výsledky uvedené v tejto správe potvrdzujú, boj proti AMR na vnútroštátnej, európskej a globálnej úrovni naprieč sektormi zdravotnej starostlivosti si vyžaduje veľké úsilie. Boj proti AMR je o spolupráci.
Bližšie informácie nájdete na webovej stránke EFSA.
Kontakty pre médiá:
EFSA Media Relations Office | AskAQuestion Service |