Pyrolizidínové alkaloidy v čaji, herbálnych infúziách a potravinových doplnkoch
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín zverejnil stanovisko vedeckého panela pre kontaminanty v potravinovom reťazci o rizikách pre ľudské zdravie spojených s prítomnosťou pyrolizidínových alkaloidov v mede, čaji, rastlinných infúziách a potravinových doplnkoch.
EFSA týmto stanoviskom aktualizoval svoje odporúčanie z roku 2011 zamerané na riziká pre ľudské zdravie a zdravie zvierat z pyrolizidínových alkaloidov ako rozsiahlej skupiny toxínov produkovaných rozličnými druhmi rastlín, ktoré môžu bez zámeru vstupovať do potravinového reťazca. Expozícia pyrolizidínovým alkaloidom prítomným v potrave, najmä najčastejších spotrebiteľov a konzumentov s vysokou spotrebou čaju a rastlinných infúzií predstavuje možné dlhotrvajúce nebezpečenstvo pre ľudské zdravie z dôvodu ich potenciálnej karcinogenity.
Závery úradu EFSA z roku 2011 hovorili o možných dlhotrvajúcich zdravotných nebezpečenstvách pre batoľatá a deti, ktoré konzumujú med vo vysokej miere. Med bol jedinou kategóriou potravín, pre ktorú boli v tej dobe dostupné dostatočné dáta pre hodnotenie rizika.
Spotreba potravinových doplnkov založených na rastlinách produkujúcich pyrolizidínové alkaloidy by tiež mohla viesť k takej miere expozície, ktorá spôsobuje krátkodobú toxicitu vedúcu k nežiaducim zdravotným účinkom.
Aktualizáciu hodnotenia rizika so zreteľom na využitie najnovších dát o koncentráciách týchto toxínov v mede, časi, rastlinných infúziách a potravinových doplnov v expozičných odhadoch, požadovala Európska komisia.
Odborníci úradu EFSA identifikovali v potravinách a krmivách 17 pyrolizidínových alkaloidov, ktorých monitorovanie by malo pokračovať a odporučili vypracovanie ďalších štúdií o toxicite a karcinogenite tých alkaloidov, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v potravinách.