Facebook Statistics
Značka Kvality

Stanovisko k bezpečnosti komplexu kyseliny ortokremičitej a vanilínu s použitím ako tzv. novel food

08-01-2018

Vedecké stanovisko sa zaoberá bezpečnosťou komplexu kyseliny ortokremičitej a vanilínu ( ďalej len OSA-VC) ako novej zložky potravín na použitie ako zdroja kremíka v potravinových doplnkoch a s biologickou dostupnosťou kremíka z tohto zdroja. OSA-VC je stabilný v kvapalnom roztoku pri nízkych hodnotách pH. Perorálne požitie doplnku dobrovoľníkmi  preukázalo zvýšenie koncentrácie kremíka v plazme. Toxikologické údaje poskytnuté žiadateľom k žiadosti neboli v súlade s požiadavkou Tier 1 v "Usmernení pre predkladanie žiadostí pre hodnotenie prídavných látok v potravinách"; toto sa však považovalo za odôvodnené, keďže OSA-VC pri pH 6,8 sa disociuje na kyselinu ortokremičitú a vanilín. Denná spotreba OSA-VC v dávke odporúčanej žiadateľom by poskytla doplnkový príjem kremíka približne 10 - 18 mg Si/deň, čo by malo za následok odhadovaný celkový príjem zhruba 30 - 70 mg Si/deň. Maximálny príjem vanilínu vyplývajúci zo spotreby OSA-VC by bol nižší ako 5% ADI hodnoty pre vanilín vo výške 10 mg/kg telesnej hmotnosti/deň  stanovenej spoločným expertným výborom FAO / WHO o prídavných látkach v potravinách (JECFA) v roku 2002. Panel EFSA dospel k záveru, že neexistujú žiadne výhrady k bezpečnosti pri navrhovanej úrovni používania OSA-VC ako novej zložky potravín s použitím ako zdroja kremíka formou potravinových doplnkov pre dospelú populáciu. Panel dospel k záveru, že kyselina ortokremičitá meraná ako kremík, je biologicky dostupná po požití OSA-VC a zdá sa podobná hodnotám uvedeným v literatúre pre iné zistené zdroje kyseliny ortokremičitej.

Celé stanovisko EFSA nájdete na webovom sídle Wiley Online Library: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2018.5086/epdf


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
Dotazník pre potravinárov
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood