Sumárna správa úradu EFSA k rezíduám pesticídov za rok 2020
Sumárna správa úradu EFSA k rezíduám pesticídov za rok 2020 zahŕňa viac ako 88 000 vzoriek potravín odobraných v Európskej únii. Analýza výsledkov ukazuje, že 94,9 % vzoriek spadá do zákonom povolených množstiev rezíduí pesticídov. Z podskupiny 12 077 vzoriek analyzovaných v rámci koordinovaného kontrolného programu EÚ (EU MACP, EU-coordinated multiannual control programme) vyhovovalo 98,2 % vzoriek zákonným limitom.
V rámci kontrolného programu EÚ MACP sa analyzujú vzorky náhodne odobrané z 12 potravinárskych výrobkov – pre rok 2020 to boli mrkva, karfiol, kivi, cibuľa, pomaranče, hrušky, zemiaky, sušené fazule, hnedá ryža, raž, hovädzia pečeň a tuk. Každé tri roky sa odoberá vzorka z rovnakého koša produktov, čo znamená, že pri konkrétnom tovare možno identifikovať vzostupné alebo zostupné trendy.
Zo vzoriek analyzovaných v rámci EU MACP:
- 68,5 % (8 278 vzoriek) kontrolovaných vzoriek neboli zistené žiadne rezíduá pesticídov.
- 29,7 % (3 590 vzoriek) kontrolovaných vzoriek sa nachádzalo jeden alebo viac druhov rezíduí pesticídov pod stanoveným MRL.
- 1,7 % (209 vzoriek) vzoriek bolo s pozitívnym nálezom rezíduí pesticídov nad stanovené limitné hodnoty, a z toho 0,9 % (113 vzoriek) nevyhovovalo.
Výsledky koordinovaného programu sú k dispozícii na webovom sídle úradu EFSA vo forme tabuliek a grafov.
Okrem harmonizovaných a porovnateľných údajov zozbieraných v rámci koordinovaného programu EÚ MACP obsahuje výročná správa úradu EFSA aj údaje zhromaždené v rámci vnútroštátnych kontrolných činností vykonávaných jednotlivými členskými štátmi EÚ, Nórska a Islandu.
Vnútroštátne kontrolné programy sú založené na riziku a zameriavajú sa na produkty, ktoré pravdepodobne obsahujú rezíduá pesticídov alebo u ktorých boli v predchádzajúcich rokoch zistené porušenia právnych predpisov. Tieto programy poskytujú dôležité informácie manažérom rizík, ale – na rozdiel od údajov z EÚ CP – neposkytujú štatisticky reprezentatívny obraz o úrovniach rezíduí pesticídov v potravinách na pultoch obchodov po celej Európe.
Výsledky monitorovacích programov sú cenným zdrojom informácií na odhadovanie expozície spotrebiteľov v EÚ rezíduám pesticídov. Úrad EFSA zároveň navrhol niekoľko ďalších odporúčaní na zvýšenie účinnosti európskych kontrolných systémov, a tým aj na ďalšie zabezpečenie vysokej úrovne ochrany spotrebiteľov.
- The 2020 European Union report on pesticide residues in food (odkaz na správu)
Link na weeb EFSA tlačová správa
Pesticides in food: latest report published
Pre otázky zo strany médií, prosím kontaktovať:
EFSA Media Relations Office
Tel:+39 0521 036 149
Email: [email protected]