Vedecké stanovisko k bezpečnosti novej potraviny, hydrolyzátu vaječnej membrány
Európska komisia požiadala na základe nariadenia (EÚ) č. 2015/2283 Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, aby vypracoval vedecké stanovisko k hydrolyzátu vaječnej membrány ako novej potraviny (novel food, NF). NF je vo vode rozpustným hydrolyzátom vaječnej membrány, ktorý sa vyrába alkalickým ošetrením tenkej vrstvy obopínajúcej škrupiny slepačích vajíčok. Hlavnými zložkami NF sú elastín, kolagén a glykosaminoglykány. Informáciu o výrobnom procese, variabilite medzi výrobnými dávkami, zložení a špecifikácie pre NF sú postačujúce a na ich základe nebolo identifikované nebezpečenstvo. Bolo navrhnuté, aby sa táto nová potravina používania ako výživový doplnok pre dospelých, s maximálnym denným príjmom 450 mg. Spotreba novej potraviny nepredstavuje nutričné znevýhodnenie. Bola vykonaná jedna humánna štúdia, ktorá nebola zameraná na bezpečnosť, avšak obsahovala množstvo výstupov týkajúcich sa bezpečnosti. Na základe tejto štúdie nebolo identifikované žiadne nebezpečenstvo.
Panel NDA EFSA zvážiac poskytnuté informácie a povahu, zdroj a výrobný proces novej potraviny neidentifikoval nebezpečenstvo spojené s novou potravinou, ak sú dodržané navrhované podmienky používania a dospel k záveru, že hydrolyzát vaječnej membrány je ako výživový doplnok pri dávke 450 mg/deň bezpečný. Cieľovou populačnou skupinou spotreby novej potraviny je dospelá populácia.
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2018.5363